19:29:11 19.04.2024
Stiri

Plahotniuc spune că Dodon s-a LĂUDAT cu statutul de observator al pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică în calitate de „PERSOANĂ FIZICĂ”

Politică 15.05.2018 12:16 Vizualizări2005 Autor: Ziarul National
Plahotniuc spune că Dodon s-a LĂUDAT cu statutul de observator al pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică în calitate de „PERSOANĂ FIZICĂ”


Partidul Democrat (PD), condus de Vlad Plahotniuc, susține că decizia de ieri, prin care R. Moldova a fost acceptată în calitate de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), nu are nicio implicație juridică pentru republica noastră.

„Astăzi s-a discutat și despre vizita la Soci a președintelui Igor Dodon și despre faptul că R. Moldova a fost acceptată în calitate de observator pe lângă UEE. După cum știți, R. Moldova e țară parlamentară și toate deciziile privind aderarea la organizațiile internaționale sunt luate doar cu acordul Guvernului și Parlamentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, după ședința de astăzi a partidului de guvernământ.

Citește și: Dodon, extrem de SATISFĂCUT de faptul că R. Moldova a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică

De asemenea, acesta a remarcat faptul că Igor Dodon a făcut declarația cu privire obținerea statului de observator pe lângă UEE în calitate de persoană fizică și nu de președinte. „Putem constata cel mult că Igor Dodon a primit statut de observator în Uniunea Eurasiatică, nu R. Moldova. Țara noastră este deplin angajată în parteneriatul cu Uniunea Europeană, parcursul european constituie pentru noi unica opțiune strategică și de dezvoltare a țării pe termen lung. Președintele țării nu poate sub nici o formă să decidă, pornind de la preferințele sale personale, cursul strategic de dezvoltare pentru R. Moldova”, a precizat Gămurari.

Și vicepremierul și liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, l-a ironizat pe Igor Dodon, spunând că acesta „și-a tras o nouă funcție de „velikii observator”.

„Îi transmit felicitări președintelui Dodon! Și-a tras o nouă funcție, cea de observator pe lângă UEE. Decizia de ieri e doar o mostră de politicianism cras din partea lui Dodon. Dânsul continuă acțiunile de prejudiciere a intereselor naționale ale statului nostru, creând confuzie privind obiectivele reale de politică externă și internă ale R. Moldova. Dacă tot zice că are prieteni la Kremlin, mai bine s-ar preocupa ca Rusia să-și respecte angajamentele ce țin de conflictul transnistrean, de exemplu, sau obligațiile sale pe zona de liber schimb din CSI, pe care le încalcă flagrant din 2014, iar producătorii noștri în continuare sunt tratați discriminatoriu de către autoritățile ruse”, a menționat Leancă.

Sursa citată a mai adăugat că apropierea de UE a adus mai multe beneficii R. Moldova, inclusiv regimul liberalizat de vize sau Acordul de liber schimb cu UE. „Ce beneficii concrete au cetățenii noștri în urma declarației referitoare la noua voastră funcție, de „velikii” observator a Uniunii Eurasiatice?”, se întreabă Leancă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md