‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 30 martie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriProprietara unei afaceri cu usturoi: „Ne propunem să aducem ceva inovativ pentru Moldova, un...

Proprietara unei afaceri cu usturoi: „Ne propunem să aducem ceva inovativ pentru Moldova, un produs nou”

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea și recoltarea usturoiului poate deveni o afacere nu doar profitabilă, dar și una generatoare de ideii inovative. O dovedește o tânără familie din Bălți, care își dezvoltă o afacere cu usturoi în raionul Râșcani, și care în urmă cu 4 ani au decis să schimbe confortul de la etaj pe aerul curat de la țară.

Agrobiznes a făcut legătura cu producătoarea și a aflat ce idee inovatoare va implementa cu suportul financiar oferit de ODIMM în cadrul Programului „Femei în afaceri”.

„De mai mult de 4 ani, ne ocupăm cu creșterea și recoltarea usturoiului. Am început să cultivăm usturoi pe porțiuni mici, pe câteva ari, după care ne-am extins la 1,5 ha. În anul curent, nu am plantat usturoi, deoarece trebuie să facem repaos pentru pământ, dar și pentru că ne-am propus să ne dezvoltăm și pe un alt segment. Îl cultivam după care îl vindeam angro pe la piețele din țară, sau îl cumpărau persoane fizice pentru restaurante, cantine. Prin intermediul Programului „Femei în afaceri” ne propunem să aducem ceva inovativ pentru Republica Moldova, un produs nou”, ne-a declarat Angela Tomac, producătoare de usturoi.

Împreună cu soțul au decis să aplice la Programul ODIMM „Femei în afaceri”, pentru a putea importa utilajul necesar în a desface usturoiul de pe bulbi, al decoji, după care al ambala în vacuum.

„Am aplicat la acest grant pentru a primi suport financiar la procurarea utilajului necesar pentru procesele de desfacere, decojire și ambalare a usturoiului. În cazul în care proiectul nostru va reuși, ne propunem să ne extindem, să angajăm și câteva persoane. Dispunem de un teren, pe care există un spațiu, dar care trebuie adaptat conform cerințelor specifice pentru o hală de producere. Din partea ODIMM, pentru procurarea utilajului vom benefica de 110.000 lei, contribuția personală fiind de cel puțin 10%. Acest gen de tehnică este explorată mai mult în China, am luat legătura cu specialiști de acolo și ne-au spus că usturoiul, fiind împachetat în vacuum își păstrează proprietățile nutritive timp de 21 zile, dacă este păstrat la frigider”, a explicat producătoarea.

Usturoiul decojit va fi ambalat în pachete de diferită greutate pornind de la 200-500 gr. și până la 3 kg. Acestea vor oferi confortul păstrării produsului pentru cumpărători, dar și va economisi timpul necesar pentru prepararea bucatelor.

„Ne propunem să ambalăm usturoiul în pachete mini și maxi. Pachetele mini vor porni de la 200 – 500 gr., iar pachetele maxi vor fi de 1-3 kg și vor merge, în mare parte pentru restaurante și ospătorii. Conform calculelor noastre, un pachet de 1 kg de usturoi decojit și ambalat va costa 50 lei”, a povestit tânăra.

Toate afacerile au riscuri, dar familia Tomac își pune mari speranțe în reușită. Angela Tomac ne-a spus că speră ca în trei ani să poată să-și recupereze investițiile. La moment, principala preocupare rămâne să poată rezista, ca mai apoi să găsească clienți pentru produsul lor.

„Noi suntem realiști și nu așteptăm profituri peste noapte. Pentru noi contează să putem rezista în fața problemelor, care cu siguranță apar mai ales în prima perioadă, altfel spus să ne găsim clienții pentru produsul nostru. Deja, peste 3 ani ne gândim că am putea să culegem roadele muncii noastre”.

‹ adv ›

Și pentru că au reșit să deprindă și să cunoască totul despre cultura usturoiului s-au gândit să propună un produs cu valoare adăugată.

„Dintr-o întâmplare am ajuns să facem afacere. Dispuneam de un teren pe care am plantat usturoi, după ce l-am comercializat am constatat că s-a meritat efortul, plus că am ieșit cu familia, la aer curat. Așa a durat câțiva ani, încetul cu încetul am obținut și competențele și abilitățile necesare în cultivarea și creșterea usturoiului, pentru că nu avem studii în domeniu. După care ne-am gândit că dacă ne-am descurcat până aici și reușim să producem un produs de calitate de ce să nu încercăm să-i dăm un plus valoare și să-l propunem consumatorului într-o formă nouă. Cu atât mi mult cu cât, am constatat că usturoiul este o cultură destul de solicitată pe piața internă. Atâta timp cât noi consumăm usturoi de producție autohtonă doar 3 luni, în rest pe cel importat din Turcia sau China, înțelegem că pe piața din Republica Moldova cererea este mai mare decât oferta”, ne-a povestit Angela Tomac.

Usturoiul crescut de tinerii producători este unul ecologic, pentru că nu utilizează ierbicide.

„Când vindeam produsul nostru spuneam cumpărătorului că este un produs eco, ori astăzi pe alocuri este un lux, fiind în Moldova, să găsești legume și fructe crescute ecologic. În noua afacere pe care ne propunem să o dezvoltăm o să creștem singuri usturoiul, dar pentru viitor ne gândim să ne extindem și atunci vom achiziționa de la fermierii din regiune. Când reușim să punem afacerea pe roate vom insista pe un anumit soi, care cel mai bine se păstează”, a adăugat producătoarea.

‹ adv ›

A simțit că ideea ei este una bună, iar tinerilor care încă nu s-au decis să-și inițieze o afacere le spune cu mult optimism că totul e posibil, dacă crezi în forțele proprii.

„Tinerii care doresc să-și inițieze o afacere în Republica Moldova trebuie să se debaraseze de neîncrederea pe care o au, să excludă ideea că nu o să reușească, că sunt alții mai buni, că e prea mare birocrația sau corupția, trebuie să treacă la acțiune, să aibă încredere în forțele proprii. Pas cu pas se reușete”.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii