Sondaj realizat de Ministerul Educației: Majoritatea elevilor, profesorilor şi părinţilor susţin introducerea uniformei școlare

81,39% dintre părinții, elevii și profesorii participanți la un sondaj, realizat de Ministerul Educației, susțin inițiativa revenirii la uniforma școlară. În total, la procedura de consultare au participat 292.693 de persoane, dintre care 55% au fost elevi,  45%- adulți.

Totodată, 18,61%, adică 54.470 respondenți, cred că elevii nu ar trebui să poarte uniformă școlară.

Pentru 78,4%, ceea ce constituie 229.596 respondențiuniforma este un semn distinctiv al școlii, care îl face pe elev să se simtă egal și disciplinat, în timp ce 16,8 %, adică 49.315 respondenți, consideră că uniforma școlară îl face pe elev să se simtă depersonalizat/ lipsit de identitate.

Celelalte 4,7% au apreciat foarte diferit acest aspect, inclusiv că uniforma ar fi un moft, că l-ar face pe elev să se simtă important, că înlătură diferențele etc.

Întrebați cum ar trebui să fie designul uniformei școlare, 37,2%, adică 109.751 respondenți, consideră ca ar trebui să fie unic la nivel de instituție, în timp ce 32,7%, ceea ce constituie 96.819 respondenți, consideră că ar trebui să fie unic la nivel de țară.

Totodată, 17%, adică 49.775 respondenți, îl văd unic la nivel de clasă, 12% (35.042 persoane) – unic la nivel de raion/instituție, iar 1.306 respondenți (0,45%) au exprimat și alte opțiuni.

Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a precizat că decizia cu privire la introducerea sau nu a uniformei trebuie să fie luată după multiple discuţii în cadrul Parlamentului şi a Guvernului, dar şi cu societatea civilă.

Potrivit ei,  introducerea uniformei nu presupune cheltuieli suplimentare. Din contra, unificarea unor cerințe ar putea duce la scăderea cheltuielilor.

”Prețul estimativ pentru o uniformă pentru băieți (sacou și pantaloni), variază de la 700 până la 1.500 de lei, iar pentru fete (sacou și fustă), variază de la 650 la 1450 de lei. Acestea sunt prețuri estimative, însă care nu depășesc costurile pe care le achită părinții ani de an”, a adăugat ea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.