Cel puțin 18 palestinieni uciși la granița dintre Israel și Fâșia Gaza în ziua deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu câteva ore înainte de inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, cel puțin 18 palestinieni au fost uciși de focuri de armă israeliene la granița dintre Israel în Fâșia Gaza. Mii de palestinieni s-au adunat în multiple puncte, în apropierea frontierei, iar grupuri mici au încercat să se apropie, riscându-și viața, de bariera de securitate aprig păzită de armata israeliană, au constatat jurnaliști ai AFP.

Cel puţin 18 palestinieni au fost ucişi şi aproape 1.000 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza citat de „Washington Post”.

Anterior, cotidianul „The Guardian”, care cita oficiali din domeniul sănătăţii, a relatat că numărul răniţilor se ridică la 200.

Separat, Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că 227 de persoane au fost rănite de armata israeliană, potrivit dpa international.

Israelul afirmă că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian – Shin Bet – a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

„Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri”, se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel – decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...