Două cazuri confirmate de rujeolă în Chișinău. Un bărbat s-a infectat în România, iar o tânără – în Ucraina

Pe parcursul lunii mai în Chișinău au fost confirmate două cazuri de import de rujeolă. În primul caz este vorba despre șoferul unui autocar, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj (România), iar  în cel de-al doilea caz – o tânără de etnie romă care s-a îmbolnăvit în timp se afla în regiunea Vinița, Ucraina.

Astfel, la șoferul autocarului de pe ruta Chișinău-Cluj, manifestările clinice au apărut la 27 aprilie când se afla pe ruta menționată. Vârsta bolnavului, tratamentul primit inițial de sine stătător, vigilența scăzută față de rujeolă, nu au permis o depistare precoce a cazului.

Bolnavul s-a aflat la tratament în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă, fiind externat în stare satisfăcătoare. Prin supravegherea contacților cu bolnavul în perioada 02-14 mai  persoane cu suspecție la rujeolă n-au fost depistate.

Cel de-al doilea caz a fost confirmat la 11 mai. Pacienta s-a îmbolnăvit, când se afla în regiunea Vinița, Ucraina, unde a staționat timp de peste o lună.

Aceasta a revenit acasă la 05 mai, având semne sugestive de rujeolă – febră, erupții cutanate maculo-papuloase. Tânăra s-a adresat după asistență medicală la 08 mai, ea fiind internată în spitalul clinic se boli infecțioase Toma Ciorbă.

Prin investigați de laborator diagnosticul de rujeolă a fost confirmat în ziua de 11 mai. Acum tânăra se mai află la tratament cu dinamică pozitivă. Focarul creat de cazul dat de import este mai problematic, comparativ cu primul caz. Bolnava n-a fost vaccinată în conformitate cu calendarul de vaccinări, are un copil cu vârsta de 6 luni, care încă nu este eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei.

Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferea de o bronșită cu acutizări periodice.

Copilul a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase pentru copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. În familie se mai află fratele bolnavei în vârstă de 11 ani, care nu se află la evidență medicală, nu sunt disponibile datele despre vaccinările lui, nu este încadrat în sistemul de instruire.

De asemenea, la întoarcerea bolnavei din Ucraina a avut loc și o masă de sărbătoare, la care au participat mai multe persoane, lista cărora se stabilește. Persoanele care au fost în contact cu bolnava sunt luate sub supraveghere medicală. Fratelui și soțului bolnavei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări. În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.