Atentat sinucigaș împotriva unui comisariat de poliție din Indonezia. O familie de cinci persoane, la originea exploziei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O familie de cinci persoane, între care și un copil de opt ani, se află la originea atentatului sinucigaș comis în această dimineață împotriva unui comisariat de poliție din orașul Surabaya (nord-estul insulei Java), soldat cu rănirea a cel puțin zece persoane, au anunțat autoritățile locale, relatează AFP.

„Au fost cinci persoane pe două motociclete. Una dintre aceste persoane era un copil. Este vorba despre o familie”, a declarat directorul poliţiei naţionale, Tito Karnavian, după o serie de atacuri sinucigaşe împotriva bisericilor din acest oraş, comise cu o zi înainte de o altă familie care revenise recent din Siria.

În atentatul de luni au murit patru dintre atacatori, iar fetiţa de opt ani a supravieţuit, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Atentatele comise duminică şi luni în oraşul Surabaya, al doilea ca mărime din Indonezia, ar fi putut fi declanşate de arestarea liderilor mişcării extremiste islamiste indoneziene Jamaah Ansharut Daulah (JAD), care sprijină gruparea Statul Islamic, şi legate de ciocnirile mortale provocate de militanţi islamici într-o închisoare de înaltă securitate de la periferia oraşului Jakarta săptămâna trecută, a afirmat Tito Karnavian.

Aman Abdurrahman, liderul spiritual al JAD aflat în închisoare de ani de zile pentru atacuri teroriste, trebuia să fie eliberat în luna august anul trecut, însă a fost menţinut în detenţie pentru presupusa sa implicare în atacurile de la Jakarta din 2016.

Duminică seara, la câteva ore după atacurile sinucigaşe asupra bisericilor, trei persoane aparţinând aceleiaşi familii au fost ucise şi alte două au fost rănite în explozia unei bombe într-o clădire rezidenţială la circa 30 de kilometri de Surabaya, a precizat poliţia.

Mama şi un copil au murit în explozie, în timp ce tatăl, care avea asupra sa detonatorul, a fost împuşcat de poliţie. Doi copii ai familiei au fost răniţi şi se află internaţi în spital.

Tatăl implicat în atacurile asupra bisericilor, Dita Oepriyanto, era un prieten al bărbatului ucis în apartament.

„Tatăl era un prieten apropiat al lui Dita. În timpul unei percheziţii în apartament, am descoperit o bombă artizanală asemănătoare cu cea găsită în apropierea bisericilor”, a mai spus şeful poliţiei naţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...