05:02:54 24.04.2024
Stiri

CENTENAR // Clădirea ISTORICĂ din Chișinău, în care Sfatul Țării vota, acum 100 de ani, Unirea Basarabiei cu România, RESTAURATĂ de către Guvernul de la București

Social 14.05.2018 09:40 Vizualizări2222 Autor: Ziarul National
CENTENAR // Clădirea ISTORICĂ din Chișinău, în care Sfatul Țării vota, acum 100 de ani, Unirea Basarabiei cu România, RESTAURATĂ de către Guvernul de la București


Deputatul de la București Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea ministrului Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, și a ministrei pentru Românii de Pretutideni, Natalia Intotero, privind disponibilitatea suținerii restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău, monument istoric de importanță națională aflat într-o stare avansată de degradare.

„În ultimii ani, România a alocat fonduri semnificative, în special din bugetul MAE destinat oferirii de asistență pentru dezvoltare, pentru restaurarea unor clădiri fanion, obiective culturale importante, precum Muzeul Național de Artă al Moldovei și Sala cu Orgă – care au fost finalizate. De asemenea, este în curs de finalizare construcția Teatrului „B. P. Hașdeu” din Cahul. Chiar și unele proiecte aferente renovării Cetății Soroca au beneficiat de finanțare din România. În prezent, partea română este concentrată, în principal, pe finalizarea cu succes a obiectivelor pentru care au fost deja angajate fonduri. În contextul dialogului bilateral permanent, partea română a exprimat deschidere pentru analizarea unor eventuale noi proiecte pentru care Executivul de la Chișinău ar necesita asistență financiară.

După cum s-a reafirmat la cel mai înalt nivel, la 27 martie 2018, cu prilejul ședinței solemne a Parlamentului României dedicată aniversării Centenarului Unirii Basarabiei cu România, întreaga clasă politică de la București este ferm angajată în continuarea susținerii ferme a reformării și modernizării Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva racordării la comunitatea europeană”, se arată în răspunsul oferit deputatului Partidului Mișcarea Populară de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

CITIȚI și Clădirea din Chișinău care a găzduit Sfatul Țării

În scrisoarea ministrului pentru Românii de Pretutindeni sunt enumerate toate proiectele desfășurate în R. Modova, inclusiv sprijinul vizând restaurarea și conservarea monumentelor istorice, finanțările nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile prvind spijinirea activității românilor de pretutindeni etc.

„Realizarea unui proiect sau a unei acțiuni proprii având ca obiect lucrări de restaurare și conservare a unei clădiri-monument istorice aflate în afara granițelor presupune existența unei solicitări din partea comunității românești din acea țară, deținerea de către partenerul MRP a dreptului de proprietate sau a dreptului de folosință asupra imobilului pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, respectarea legislației specifice din statul pe teritoriul căruia se află monumentul în cauză, respectarea normelor și principiilor dreptului internațional. Până în acest moment, MRP nu a primit nicio solicitare de sprijinire a lucrărilor de restaurare și conservare a clădirii din strada Alexei Mateevici nr. 111, din municipiul Chișinău (Republica Moldova), în care, în anul 1918, a funcționat Sfatul Țării”, cităm din răspunsul ministrei Natalia Intotero.

Deputatul Constantin Codreanu a îndemnat Guvernul de la Chișinău să expedieze toate demersurile oficiale necesare către Guvernul României: „Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei. În prezent, clădirea Sfatului Țării se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îi recunosc formal statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md