17:58:55 20.04.2024
Stiri

Administrația grădiniței „Lăstăraș” ar putea fi SUSPENDATĂ din funcție: 14 MILIOANE de lei colectate anual de la părinți, iar blocul alimentar - în stare DEPLORABILĂ. „Pentru ce se cheltuie acești bani?”

Social 14.05.2018 09:51 Vizualizări4569 Autor: Ziarul National
Administrația grădiniței „Lăstăraș” ar putea fi SUSPENDATĂ din funcție: 14 MILIOANE de lei colectate anual de la părinți, iar blocul alimentar - în stare DEPLORABILĂ. „Pentru ce se cheltuie acești bani?” Suntparinte.md


Directorul grădiniței nr. 199, „Lăstăraș”, din municipiul Chișinău, Iana Ceaușceac, și șeful Asociației obștești cu aceeși denumire, condusă de soțul acesteia și fiul fostei directoare a aceleiași instituții, Dorian Bogașevschi, ar putea fi suspendați din funcție.

Solicitarea a fost făcută astăzi, la ședința Primăriei Chișinău, de către primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Codreanu a citit dintr-un raport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, potrivit căruia în această grădiniță sunt colectate anual ilegal 14 milioane de lei de la părinți, inclusiv pentru servicii pe care grădinița trebuie să le acorde gratuit.

Mai mult, în anul 2017, grădinița ar fi prestat servicii educaționale suplimentare și ar fi strâns bani de la părinți în lipsa autorizațiilor necesare de la minister.

Un alt raport al Direcției municipale pentru Educație, Tineret și Sport a constatat că blocul alimentar al acestei grădinițe este „într-o stare deporabilă”, că activitățile complementare sunt desfășurare în locul celor curriculare, nu suplimentar acestora, ce conduce la privarea copiilor de activitățile specifice vârstei preșcolare – jocul și plimbările în aer liber.

Potrivit legislației, serviciile educaționale complementare pot fi prestate doar copiilor din grupele mari și pregătitoare, iar activitățile cu calculatorul, de la vârsta de 6 ani.

„Aici sunt acumulate 14 milioane de lei anual. Bugetul municipal pentru reparații la toate cele 159 de grădinițe din Chișinău este de 21 de milioane de lei pe an. Blocul alimentar de la această grădiniță este în stare deplorabilă. Pentru ce se cheltuie acești bani?”, a întrebat Codreanu.

Autoritățile capitalei au solicitat implicarea Centrului Național Anticorupție și a altor organe responsabile, iunclusiv din domeniul achizițiilor publice, pentru a documenta activitatea administrației acestei grădinițe.

Ruslan Codreanu a ținut să specifice faptul că fosta directoare a acestei grădinițe timp de 28 de ani, Eugenia Bogașevschi, ar fi transmis funcția prin „moștenire”, odată ce la concurs pentru șefia instituției au fost admiși numai fiul și nora ei. Ulterior, nora i-a preluat funcția, iar fiul a fost numit șef al Asociației obștești „Lăstăraș” care gestionează milioanele colectate anual de la părinți.

„Trist. Aceasta este imaginea educației la nivel de municipiu”, a concluzionat primarul interimar.

Menționăm că, în cadrul școlii primare-grădiniță nr. 199 activează 25 de grupe de vârstă preșcolară cu 742 de copii și 3 clase ale ciclului primar, unde învaţă 89 de elevi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md