Pavel Filip în Parlament: Am setat 3 priorități majore pentru anii 2019 – 2021 – educația, justiția și infrastructura

Premierul Pavel Filip a prezentat astăzi, în Parlament, raportul de activitate al Guvernului pe anul 2017. Pavel Filip a vorbit despre evoluțiile pe parcursul anului trecut și a punctat aspectele pe care se concentrează în prezent eforturile Executivului.

Premierul a accentuat că, deși au fost înregistrate multe realizări, Executivul știe foarte clar unde mai trebuie de muncit și va continua să activeze pentru ca cetățenii să simtă schimbări concrete.

„După anul 2016 în care am reușit să stabilizăm economic țara, în 2017 am pus bazele unor procese de reformă, iar în 2018 începem să construim. La propriu și la figurat. Este momentul să facem pași și mai mari, și mai rapizi, astfel încât oamenii să simtă îmbunătățiri mai consistente ale vieții de zi cu zi”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a trecut în revistă cele mai importante reforme: cea a administrației publice centrale, crearea Agenției Servicii Publice, astfel încât oamenii să poată beneficia la un ghișeu unic de cele o mie de servicii publice, precum și toate reformele în beneficiul mediului de afaceri.

Ca rezultat, anul trecut am avut o creștere economică de 4,5%, iar salariul mediu pe economie a crescut cu 12%, până la 5700 lei, anul acesta depășind 6000 de lei. Un accent aparte este pus pe sectorul IT, care generează cel mai mare salariu pe economie, în medie, 17 mii de lei.

Totodată, a fost menționată reforma pensiilor, majorarea mai multor alocații și indemnizații, dar și schimbările din sistemul de sănătate, pentru creșterea calității serviciilor de asistență medicală. Pavel Filip s-a referit și la mai multe proiecte de amploare inițiate – Programul Prima Casă, Programul Drumuri Bune pentru Moldova și lansarea Serviciul 112 – toate cu efecte directe și concrete asupra cetățenilor.

Totuși, premierul a menționat că nu s-a ajuns încă la nivelul necesar al calității vieții în țara noastră, în acest sens fiind setate trei priorități majore pentru anii 2019-2021: educația, justiția și infrastructura.

„Vom investi în viitorul copiilor noștri, în corectitudine și onestitate și în calitatea vieții. Asta ne propunem pentru următorii ani. În același timp, vom continua să ne concentrăm eforturile pe asigurarea unui mediu de afaceri favorabil, pe grijă față de oameni prin implementarea măsurilor de protecție socială și vom încerca să construim un sistem de sănătate modern. Știm ce trebuie făcut și vom face. Cu muncă și dedicație”, a spus Pavel Filip.

La finalul alocuțiunii sale, premierul a îndemnat opoziția să-și schimbe abordarea și să vină cu critici constructive și propuneri despre cum se pot face lucrurile mai bine în țară.

Totodată, Pavel Filip a îndemnat cetățenii să aibă curaj și încredere.

„Noi cerem doar să fim judecați după rezultate, iar încrederea în ceea ce facem ne va duce la rezultate. Avem planuri mari și clare cu Republica Moldova. Pentru realizarea acestora avem nevoie de încredere, viziune, multă muncă, determinare și dedicație. Împreună putem face din țara noastră – țara în care vrem să trăim”, a conchis premierul.

De notat că în timp ce majoritatea parlamentară a apreciat succesele Executivului, opoziția a criticat dur eșecurile atât în domeniul social și economic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.