Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.05.2018

Parlamentul a audiat Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017

Potrivit Avocatului Poporului Mihai Cotorobai, printre cel mai des semnalate încălcări ale drepturilor omului în anul 2017 figurează accesul la justiție, dreptul la un proces judiciar echitabil, libertatea de exprimare și dreptul la ocrotirea sănătății.

Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv libertatea individuală și siguranța persoanei în cazul reținerilor, utilizarea excesivă a arestului preventiv, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența medicală și socială acordată anumitor categorii de cetățeni, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, protecția muncii, a spus Ombudsmanul.

Referindu-se la structura raportului prezentat, Avocatul Poporului a precizat că pentru prima dată acesta conține un capitol aparte dedicat corupției, ca cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.

Respectarea drepturilor copilului în țara noastră, în aceeași perioadă a fost prezentată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu care a menționat că acest capitol reflectă situația actuală de respectare a drepturilor copilului prin prisma opiniei copiilor. Astfel, raportul s-a axat pe drepturile copiilor la educație, securitate socială, protecția față de abuzuri și neglijare, drepturile copiilor cu dizabilități, a celor rămași fără îngrijire părintească etc.

La audierea raportului în plenul Parlamentului a asistat Coordonatoarea Rezidentă a ONU, Dafina Gercheva, Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova, precum și Ian Feldman, Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Aprobarea proiectului de hotărâre a Parlamentului referitor la raport a fost amânat pentru ședința următoare, după ce vor fi examinate amendamentele formulate de către deputați.

Potrivit art. 29 al Legii cu privire la Avocatul Poporului, acesta prezintă Parlamentului raportul anual privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus