Guvernatorul BNM la Adunarea anuală a BERD: 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în R.Moldova

Part 1: Roundtable Discussion (Closed Session) Part 2: Institutional Matters (Open Session)

Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea a menționat, la Adunarea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, că 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în Republica Moldova, cu un volum de peste 130 milioane euro. Astfel, s-a confirmat poziția de lider investițional al instituției cu un total de 1,1 miliarde euro investite în circa 120 de proiecte din țară.

Guvernatorul BNM a îndemnat BERD să susțină în continuare consolidarea sectorului bancar moldovenesc, participând la capitalul celor mai mari bănci din țară.

În cadrul dezbaterilor, președintele BERD Suma Chakrabarti a cerut opinia reprezentanților țărilor membre referitor la eventuala extindere a operațiunilor instituției în țările Africii Subsahariene.

Sergiu Cioclea a prezentat poziția autorităților moldovenesti menționând că o asemenea expansiune este acceptabilă, dar numai dacă nu pune în pericol atingerea scopurilor BERD pe termen scurt și mediu în țarile actuale de operațiune, printre care Republica Moldova.

Pentru a determina axele potențialei extinderi în afara zonei tradiționale a BERD, Republica Moldova a solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate și angajarea unui dialog activ cu partenerii tradiționali de dezvoltare în regiunea Africii Subsahariene, precum Banca Mondiala, Banca Africană de Dezvoltare, ONU și alții, cu scopul de a evita o eventuală suprapunere a activităților.

Conducerea BERD urmează să propună o sinteză a discuțiilor și să informeze autoritățile naționale despre următorii pași ai instituției în acest domeniu.

Totodată, ariile de activitate a BERD vor rămâne neschimbate pană în 2020, termenul-limită  de realizare a actualului plan de operațiuni și investiții.

În cadrul evenimentului, Sergiu Cioclea a avut un șir de întrevederi cu conducerea de vârf a BERD și cu membri ai Consiliului director al instituției pentru a explica progresul reformelor economice din Republica Moldova.

Guvernatorul BNM a avut, de asemenea, întrevederi cu șefi ai delegațiilor naționale prezente la eveniment (SUA, Austria, Elveția, Italia, România, Croația, Serbia, Turcia, Ucraina, Kîrgîstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Uzbekistan etc.), reprezentanți ai Comisiei Europene, directori ai unor grupuri bancare internaționale, investitori și jurnaliști străini.

În special, Sergiu Cioclea a convenit cu Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor publice al României, de a intensifica relațiile dintre țările noastre în cadrul formatului de cooperare oferit de BERD cu scopul multiplicării și accelerării proiectelor de interes comun.

|

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.