Erdogan și Putin consideră „eronată” retragerea SUA din acordul nuclear

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au apreciat joi, în cursul unei convorbiri telefonice, ca „eronată” decizia SUA de a se retrage din acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015, și au subliniat necesitatea menținerii acestuia, transmite AFP, citând surse din cadrul președinției de la Ankara.

Cei doi preşedinţi „au convenit că decizia americană cu privire la acordul nuclear a fost eronată şi au subliniat că acest acord constituie un succes diplomatic care trebuie menţinut”, au indicat sursele.

La rândul său, Kremlinul a informat că cei doi lideri „au subliniat că salvgardarea JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune) este foarte importantă pentru securitatea internaţională şi regională, precum şi pentru regimul de neproliferare”.

Preşedinţii Putin şi Erdogan „şi-au confirmat determinarea” de a coopera în continuare în acest scop cu celelalte state semnatare ale acordului, se menţionează în comunicatul Kremlinului.

Preşedintele american Donald Trump a decis marţi, în pofida apelurilor unora dintre aliaţii săi, mai ales europeni, să retragă Statele Unite din acordul semnat în iulie 2015, după ani de negocieri, între Iran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa plus Germania), ce prevede îngheţarea programului nuclear iranian până în 2025, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...