/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Un focar de Pestă Porcină Africană a fost înregistrat în raionul Ceadîr-Lunga

missing
11 mai 2018, ora 10:59

În raion s-a întrunit Comisia Antiepizootică Excepționale a UTA Găgăuzia care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului. ANSA mai spune că în desfășurare este o ancheta epidemiologică realizată de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ceadîr-Lunga, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În același timp, agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

Totodată, Agenția menționează importanța identificării animalelor conform prevederilor Legii nr. 231 din 20.07.2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor, astfel încât ulterior proprietarii de animale să poată beneficia de despăgubiri prevăzute de Hotărîrea Guvernului nr. 645 din 19.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram