Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2018. Unde vor merge cei mai mulți bani

Guvernul a aprobat astăzi modificări și completări la Legea bugetului de stat pe anul 2018. Documentul prevede majorarea veniturilor bugetului public național cu 963,9 milioane de lei, a cheltuielilor – cu 1 312,5 milioane de lei, în timp ce deficitul bugetar va spori cu 348,6 milioane de lei.

La bugetul de stat, veniturile și cheltuielile se majorează cu 303,5 milioane de lei și respectiv cu 652,1 milioane de lei, creșterea deficitului revenindu-i totalmente bugetului de stat.

Cele mai mari creșteri de cheltuieli se referă la Programul de reparație a drumurilor publice naţionale, locale, comunale şi a străzilor800 milioane de lei, dezvoltarea Serviciului național unic pentru apeluri de urgență 112 – 63,6 milioane de lei, reabilitarea rețelelor electrice – 61,2 milioane de lei, proiectul  de  achiziție  a  locomotivelor  și  de  restructurare a infrastructurii feroviare – 53,2 milioane de lei, majorarea normei financiare de alimentare a copiilor/ elevilor începând cu 1 septembrie 2018 – 51,2 milioane de lei.

De asemenea, vor fi alocate mijloace financiare suplimentare în sumă de peste 32 milioane  de lei pentru consolidarea capacităților Autorității Naționale de Integritate, ale Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, ale Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție, pentru acoperirea cheltuielilor Comisiei Electorale Centrale în legătură cu alegerile locale.

Aceasta inclusiv în vederea definitivării procesului de realizare a condiționalităților pentru primirea primei tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE.

Cheltuielile pentru prestații sociale vor spori cu 16,7 milioane de lei, majorare cauzată de creșterea ajutoarelor bănești și achitarea indemnizațiilor la încetarea raporturilor de muncă.

În același timp, majorarea veniturilor la bugetul de stat a fost determinată de accelerarea ritmurilor de creștere economică, de sporirea comerțului exterior, precum și de majorarea salariului mediu lunar pe economie. Comparativ cu bugetul aprobat, se estimează o majorare a veniturilor proprii, în principal din taxe și impozite.

Astfel, parametrii revizuiți ai bugetului de stat pe anul 2018 sunt următorii: venituri – în sumă de 36 miliarde 922 milioane de lei, cheltuieli – în sumă de 41 miliarde 984,5 milioane de lei, iar deficitul bugetar va constitui 5 miliarde 62,5 milioane lei.

Proiectul de rectificare a bugetului urmează să fie transmis Parlamentului pentru examinare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.