Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică Procuratura reținerea fostului…

Cum explică Procuratura reținerea fostului consilier al ex-ministrului Finanțelor

Veaceslav Mămăligă, fostul consilier al ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță, a fost reținut la 3 aprilie 2018, fiind vizat în calitate de învinuit într-un dosar intentat la 18 mai 2017, privind depăşirea atribuţiilor de serviciu. Informația a fost oferită de Anastasia Mihalceanu de la Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA), doar după ce la 8 mai, curent, Veaceslav Negruță a făcut un apel public prin care a dezvăluit informația privind reținerea fostului său consilier și a acuzat autoritățile de tăinuirea acestui fapt.

La 8 mai, curent, ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță a făcut publică informația despre reținerea fostului său consilier de la minister din perioada anilor 2009 – 2013, Veaceslav Mămăligă. Potrivit lui Negruță, Veaceslav Mămăligă ar fi fost reținut acum trei săptămâni „la insistența personală” a premierului Pavel Filip și astfel s-ar încearca obținerea unui denunț pe numele său.

„Acțiunile organelor de urmărire sunt tăinuite, ascunse, n-au fost făcute publice pentru că au un caracter vădit ilegal, abuziv și fără temei. Scopul sechestrării persoanei este obținerea unei semnături de „denunț” împotriva ex-ministrului finanțelor, Veaceslav Negruța”, susține Negruță.

Anastasia Mihălceanu a declarat pentru Ziarul de Gardă că Procuratura nu a făcut publică această informație până în prezent, pe motiv că „la acel moment nu era vorba de o infracțiune flagrantă și acest lucru ar fi putut pune în pericol bunul mers al anchetei”. Potrivit PA, în cadrul cauzei penale statut de bănuit mai au și alte 4 persoane, însă, Veaceslav Negruță nu este vizat în dosar. Veaceslav Mămăligă are calitatea de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu, soldat cu urmări grave (art. 328 alin. 3 Cod Penal), iar prejudiciul adus bugetului public este estimat la circa 1,6 milioane de euro.

În cadrul investigației se examinează legalitatea desfășurării licitațiilor de procurare a carnetelor de pașapoarte cu cip integrat. Cauza penală a fost pornită la data de 18 mai 2017. Învinuitul Veaceslav Mămăligă, care a deținut funcția de președinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, a fost reținut la 3 aprilie 2018, iar la 5 aprilie de către instanța de judecată, la demersul procurorului, a fost emis un mandat de arest pe numele acestuia pentru un termen de 30 de zile. Pe 2 mai 2018 arestul a fost prelungit cu încă 30 de zile. În cadrul cauzei penale statut de bănuit mai au și alți 4 membri ai grupului de lucru menționat supra. Prejudiciul adus bugetului public este estimat la 1,566,920 euro, ca rezultat al fraudării procedurii de petrecere a licitației și acceptării ofertei a unui agent economic, care nu corespundea sarcinilor tehnice”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Licitațiile s-ar fi petrecut în perioada anilor 2011-2012, pe când Mămăligă deținea funcția de consilier al ministrului Finanțelor.

Pe de altă parte, Veaceslav Negruță susține că „procedurile de achiziționare a pașapoartelor în perioada 2012-2013 au fost efectuate în conformitate cu Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în condițiile (tehnice) stabilite de UE, în strictă conformitate cu Legea cu privire la achizițiile publice și conform hotărârilor de guvern”.

„Reiterez ferm: eu personal și colegii mei din Ministerul Finanțelor nu am admis nici o ilegalitate în procesul de implementare a regimului liberalizat de vize. Toate acțiunile de organizare a proceselor de licitare au fost atent monitorizate de parteneri, cu respectarea tuturor cerințelor, inclusiv celor tehnice, stabilite de partenerii europeni, precum și în deplină conformitate cu normele legale, fapt confirmat prin decizia CSJ din noiembrie 2012. Întreg procesul a fost coordonat pe intern de un vice-premier responsabil de domeniul integrării europene. În plus, nici nu eram în funcție de ministru de luni bune atunci când conducerea ÎS Registru a negociat și a semnat contractul pentru fabricarea pașapoartelor biometrice, responsabilitate exclusivă a conducerii ÎS Registru”, susține Negruță.

 

Negruță face apel către societate și partenerii de dezvoltare, în special Delegația UE, pentru a obține eliberarea imediată a lui Veaceslav Mămăligă și solicită „condamnarea acțiunilor ilegale admise de instituțiile statului sub presiunea exponenților puterii”.

Avocata lui Veaceslav Mămăligă, Natalia Lepilov, a declarat pentru ZdG că deocamdată nu poate face nicio declarație publică la subiectul dat, pentru că nu are acordul clientului său.

Foto: facebook.com/veaceslav.mamaliga.90