Republica Moldova va putea preveni și gestiona mai ușor inundațiile

Republica Moldova va putea preveni și gestiona mai ușor inundațiile. Guvernul a aprobat astăzi Concepția reformei sistemului național de gestionare, prevenire și reducere a consecințelor inundațiilor, care aliniază legislația națională la directivele UE.

Documentul conţine o radiografie a situației în domeniu și stabileşte o serie de măsuri pentru protecția populației și a localităților de efectele negative ale inundațiilor.

Printre acţiunile incluse în plan se regăsesc: elaborarea hărţilor de risc la inundaţii, a planurilor de gestionare a riscului de inundaţii în bazinele Nistru și Prut, crearea sistemului național de monitorizare și prognoze hidrologice, precum și implementarea sistemelor automatizate de avertizare în cazul ruperii digurilor nodurilor hidrotehnice Costeşti-Stînca, Dubăsari şi a barajului lacului de acumulare Vatra.

Totodată, vor fi reabilitate digurile de protecție pe râurile Nistru și Prut, precum și pe râurile mai mici.

În Republica Moldova există aproximativ 60 de rețele de diguri de protecție cu o lungime totală de peste 1000 de km, care protejează peste 95 mii de ha de teren şi 93 de localități. Vor fi reparate şi barajele lacurilor de acumulare pe râurile Nistru și Prut.

Alte măsuri se referă la elaborarea unei Strategii naționale de management al riscului de inundații pe termen mediu și lung și ajustarea regulilor de exploatare a nodurilor hidrotehnice pe râurile Nistru şi Prut.

De asemenea, pentru acoperirea unor posibile prejudicii, vor fi promovate asigurările obligatorii a clădirilor, terenurilor agricole şi a căilor de comunicații amplasate în zonele cu risc.

Gradul de expunere a țării noastre la inundații este de 40%, iar în unele regiuni de până la 80%.

În zonele cu pericol de inundaţie sunt amplasate 659 de localităţi, cu o populaţie de peste 100 de mii de locuitori. Ultimele inundaţii cu efecte negative semnificative sau produs în anii 2008 şi 2010.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.