Israelul a lovit „zeci” de ținte militare iraniene în Siria; Damascul insistă că a interceptat „mai multe zeci de rachete”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Armata israeliană a lovit în noaptea de miercuri spre joi zeci de ținte militare iraniene în Siria, ca represalii la tirurile cu rachete atribuite Iranului asupra unor poziții ale Israelului pe Platoul Golan, a indicat un purtător de cuvânt militar israelian, citat de AFP.

Operaţiunea din decursul nopţii, una din cele mai importante ale armatei israeliene în ultimii ani şi cea mai importantă împotriva unor obiective iraniene, a vizat locurile de unde au venit rachetele, precum şi instalaţii de spionaj, de logistică şi depozitare, a declarat presei locotenent-colonelul Jonathan Conricus. Dar „noi nu intenţionăm o escaladare militară”, a adăugat el.

Agenţia oficială siriană Sana a informat că, în zorii zilei de joi, unele rachete israeliene lansate asupra teritoriului Siriei au lovit baze militare, precum şi un depozit de arme şi un radar militar, fără să precizeze locul acestora.

„Mai multe zeci de rachete au fost doborâte în spaţiul aerian al Siriei de sistemele antiaeriene” siriene, a adăugat Sana, indicând că mai multe rachete „şi-au atins obiectivele”.

O sursă a forţelor aliate la Damasc a declarat pentru AFP că loviturile aeriene au lovit un „regiment al armatei aerului în apropiere de oraşul Al-Dumayr (50 de km nord-est de Damasc) şi Brigada 38 instalată în apropiere de Deraa”.

„Sistemele de apărare antiaeriană au reuşit să doboare rachetele ce au vizat aeroportul din Damasc”, a adăugat sursa citată.

La rândul său, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a declarat pentru AFP că rachetele lansate de armata israeliană au lovit baze „care aparţineau Hezbollahului libanez la sud-vest de oraşul Homs, la fel şi Maadamiyat al-Sham, la vest de Damasc, unde se află combatanţi iranieni, precum şi poziţii ale Hezbollah şi Brigăzii a 4-a (a armatei siriene)”.

Această escaladare intervine la câteva ore după un schimb inedit de tiruri cu rachete de o parte şi de alta a Platoului Golan, din care o mare parte a fost ocupată de Israel în 1967.

Atacul a început în jurul orei 03:00 dimineaţa (00:00 GMT) cu puternice explozii auzite în capitala siriană şi tiruri de rachete antiaeriene, potrivit reporterului AFP la Damasc. Televiziunea de stat siriană a difuzat imagini cu proiectile luminoase pe cer şi mai multe rachete distruse de sistemele antiaeriene siriene.

Armata israeliană „efectuează o operaţiune împotriva unor obiective iraniene în Siria. Orice implicare siriană pentru a contracara această acţiune va fi periculos reprimată”, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei, Avichae Adrae, pe contul său de Twitter.

Primele rachete israeliene au fost lansate ca represalii la tirul cu proiectile iraniene la puţin timp după miezul nopţii (21:00 GMT miercuri) pe partea Platoului Golan ocupată de Israel, a declarat armata israeliană.

Potrivit purtătorului de cuvânt militar israelian, Jonathan Conricus, rachetele au fost trase de combatanţi din brigăzile iraniene Al-Qods asupra primelor linii ale armatei israeliene de pe Platoul Golan.

Marţi seara, loviturile atribuite Israelului au vizat un depozit de arme al Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, în sectorul Kiswe, la sud de Damasc, potrivit OSDO. Loviturile de marţi au ucis 15 combatanţi pro-regim străini, între care opt iranieni.

Aceste evenimente intervin într-un context de puternice tensiuni israeliano-iraniene din jurul teatrului de război sirian în urma mai multor operaţiuni atribuite armatei israeliene împotriva intereselor iraniene în Siria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...