07:05:37 25.04.2024
Stiri

Un fost ministru din R. Moldova susține că fostul său consilier de la minister a fost REȚINUT „la indicațiile premierului Filip” și se forțează obținerea unui denunț pe numele său „pentru a-i arăta locul”: CNA neagă

Anticorupție 10.05.2018 11:24 Vizualizări5122 Autor: Ziarul National
Un fost ministru din R. Moldova susține că fostul său consilier de la minister a fost REȚINUT „la indicațiile premierului Filip” și se forțează obținerea unui denunț pe numele său „pentru a-i arăta locul”: CNA neagă


Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, susține că fostul său consilier de la minister din perioada anilor 2009 - 2013, Veaceslav Mămăligă, ar fi fost reținut acum trei săptămâni „la insistența personală” a premierului Pavel Filip și s-ar încearca obținerea unui denunț pe numele său. De cealaltă parte, Centrul Național Anticorupție neagă faptul că a reținut vreo persoană cu acest nume.

Negruță, un critic aprig al actualei guvernări, a făcut publică o adresare în care îl acuză pe premierul Pavel Filip că ar sta în spatele acestui scenariu, după ce l-a amenințat acum un an, în cadrul unei emisiuni, că îi va „arăta locul”.

„Urmare a expunerilor de observații și critici din partea Transparency International Moldova în martie 2017 asupra proiectului de reformare a unor instituții din domeniul public, proiect elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei și Informației, prim-ministrul Pavel Filip a luat în considerare obiecțiile expuse de către noi și în ședință de Guvern a schimbat conceptul propus de MTIC, totodată s-a arătat indignat de criticile aduse și a promis că va da dovadă de insistență pentru a-i arata locul lui Negruță. Declarații în acest sens au fost făcute de prim-ministrului Filip în ziua de 3 aprilie 2017 într-un studio tv. Ulterior, în ziua de 14 aprilie, peste 10 zile, este organizat, orchestrat și aplicat un întreg scenariu de linșaj mediatic împotriva mea prin intermediul anumitor mijloace media din preajma prim-ministrului Filip, cu promovarea în spațiul public a minciunilor și denigrărilor în adresa mea personală. În rol de declanșator a fost folosit directorul întreprinderii de stat Registru, actualmente director al Agenției Servicii Publice, succesoare de drepturi a mai multor entități comasate. Mai târziu, la indicația și insistența personală a dlui Filip este inițiată o anchetă penală pe caz, care are un singur scop: încercare de intimidare a subsemnatului”.

Fostul ministru a atacat în judecată instituțiile media care au scris despre nereguli la procurarea de pașapoarte în perioada anilor 2012 - 2013: „Neavând niciun argument și motiv legal pentru a mă ataca personal, instituțiile procuraturii sub presiunea și la insistența personală a prim-ministrului Filip (așa cum reiese din materialul video din 3 aprilie 2017) l-ar fi reținut și îl dețin în instituțiile sale mai bine de trei săptămâni pe consilierul ministrului Finanțelor din perioada 2009-2013. Acțiunile organelor de urmărire sunt tăinuite, ascunse, n-au fost făcute publice pentru că au un caracter vădit ilegal, abuziv și fără temei. Scopul sechestrării persoanei este obținerea unei semnături de „denunț” împotriva ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță. Acțiunile ilegale, concertate și coordonate de exponenții puterii fac parte din arsenalul unor regimuri totalitare și țări în care statul este capturat, iar instituțiile sunt la cheremul unor reprezentanți cu interese speciale de grup”.

Veaceslav Negruță face apel către societate și partenerii de dezvoltare, în special către Delegația UE, pentru a obține „eliberarea imediată a omului care a fost corect cu legea, stoparea fărădelegii și sechestrărilor ilegale aplicate față de oameni pentru a obține cu orice preț mărturii false împotriva persoanelor incomode și care își permit să se dea cu părerea asupra subiectelor de interes public”.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Veaceslav Negruță ne-a spus că, potrivit rudelor lui Mămăligă, acesta ar fi fost deținut inițial la Centrul Național Anticorupție (CNA), iar ulterior - la Penitenciarul nr.13 din Chișinău.

Angela Starinschi de la Serviciul de presă al CNA ne-a spus, însă, că ofițerii de aici nu au reținut nicio persoană cu acest nume.

Totodată, responsabilii de la Serviciul de presă al Guvernului ne-au promis să revină cu un comentariu vizavi de acuzațiile fostului ministru la adresa premierului Pavel Filip.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md