Angajează-te unde vrei: 5 reguli care fac din tine un candidat „cu greutate”

Concurența pentru plasarea în câmpul muncii a fost și este una strânsă, mobilitatea forței de muncă fiind una dintre caracteristicile economiilor de piață. Marea majoritate a persoanelor care optează pentru un job sunt persoane calificate într-un domeniu sau dețin experiență în mai multe domenii. 

Cu toate acestea, deseori chiar și specialiștii cu experiență de muncă nu reușesc să ajungă nici măcar la interviul de angajare pentru job-ul visat. Acest fapt se întâmplă din cauza comiterii unei sau mai multor greșeli la angajare. Una din cele mai însemnate cauze ale acestor eșecuri este modul în care candidatul își prezintă CV-ul către compania angajatoare.

Presupunând că intenționezi să aplici la o funcție pentru care ești calificat și în scopul eliminării riscurilor de descalificare din „competiția CV-urilor”, îți prezentăm 5 reguli, ignorarea cărora aproape că îți garantează eșecul.

  1. Nu aplica la întâmplare. Succesul identificării unui job nu stă „în voia sorții”, ci în modul în care eforturile tale se conjugă pentru acest lucru. Individualizează fiecare aplicare, nu-ți fie lene să adaptezi propriul CV la un nou post vacant. Angajatorii resping din start un CV „aruncat” în competiție.
  2. Nu te supraevalua, dar nici nu-ți scurta din calificare și merite. Pe cât de apreciată este onestitatea, pe atât de important este să îți pui în valoare atuurile, bineînțeles cele relevante pentru poziția dată. Dacă, de exemplu, optezi pentru un job apropiat de domeniul financiar sau contabil, trebuie să treci în CV-ul tău orice reușită care te poate avantaja: experiență de muncă în finanțe, stagii de practică, cursuri de contabilitate, specializări peste hotare etc. Totodată, ține cont de faptul că angajatorii vor aprecia mai mult candidații multilateral dezvoltați, așa că ai mână liberă la a-ți „înarma” CV-ul cu orice informație care va conta.
  3. Redactează-ți CV-ul conform principiului „celor 6 secunde”. Deși majoritatea responsabililor de managementul resurselor umane declară că analizează fiecare CV în nu mai puțin de 5 minute, în realitate timpul mediu petrecut de către un recruiter cu un CV este de doar 6 secunde. Atât timp îi ia viitorului angajator să-ți scaneze CV-ul, nu să-l citească. Deci fii atent la modul în care îți prezinți CV-ul, ce anume vrei să se memoreze din conținutul acestuia și cum acest fapt te va ajuta să fii invitat la următoarea etapă.
  4. Acordă toleranță zero la greșelile de exprimare, ortografice sau gramaticale. Strecurarea, măcar și a unei singure greșeli, va lovi puternic în imaginea personală și cu siguranță nu-ți dorești să pornești cu stângul. Atenție și iar atenție!
  5. Oferă coerență și acuratețe CV-ului. Dacă optezi pentru un CV în format propriu, stabilește-ți niște criterii după care îl vei redacta. Nu dubla informația și totodată spune cât mai multe în fraze cât mai succinte. Organizează-ți CV-ul într-un mod care să te avantajeze. Dezordinea înseamnă eșec. 

Atunci când îți dorești cu adevărat un job, fii sigur că depui 100% efort și concentrație la obținerea lui. Această atitudine va face din persoana ta un candidat demn de luat în seamă. Iar dacă în final totuși nu vei fi angajat, cel puțin vei rămâne cu satisfacția că ai făcut tot ce a depins de tine.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.