Cine sunt interpreții care au urcat pe scena din PMAN de „Ziua Victoriei” și ce declara 4 ani în urmă moderatoarea concertului //VIDEO

Concertul organizat sub egida președintelui Igor Dodon, pe 8 mai, a adunat pe scena din Piața Marii Adunări Naționale în jur de 15 interpreți sau formații muzicale și Orchestra Națională Simfonică, în frunte cu dirijorul Gheorghe Mustea. Numărul persoanelor care au venit să marcheze „Ziua Victoriei” oscilează între 40 de mii, cifră vehiculată de AccentTV,  și șase mii de persoane, cifră oferită de Oleg Bârliba, șeful secției Securitate internă al IP Buiucani.

Regimul stalinist a deportat 875 de mii de basarabeni și a omorât alte 300 de mii.

România, în granițele din 1939, a pierdut în cel de-al Doilea Război Mondial 833 de mii de oameni.

O bună parte dintre interpreții care au participat la concertul de ieri sunt cunoscuți și pentru prezența lor frecventă la alte manifestații organizate de politicieni controversați, precum Vlad Plahotniuc, sau chiar în campanii socio-politice de advocacy în favoarea unor proiecte de lege înaintate de partide politice. Anul trecut, Geta Burlacu a fost surprinsă pe panourile publicitare, împreună cu alți interpreți precum Iurie Sadovnic, Zinaida Julea sau Adriana Ochișanu, promovând sistemul de vot uninominal. Ieri, interpreta Geta Burlacu a apărut pe scena concertului organizat de președintele pro-rus Igor Dodon, fost membru PCRM și PSRM, de Ziua Victoriei.

„E liniște în codrul verde și în satul meu/ Tăticul nu-i demultă vreme și-l aștept mereu/ Tăticul meu e la război/ De când aveam un an sau doi/ Și nu mai vine înapoi tăticul meu.” – sunt o parte din versurile cântate de Geta Burlacu.

De Ziua „Victoriei”, Gheorghe Țopa a cântat despre „pământul nostru”.

Totuși, în anii `90, acesta cânta despre o „dragoste nemărginită”, promovând Unirea cu România – „Dați-le voie flăcăilor basarabeni peste Prut/ Sunt așteptați de fetele din România”.

Moderatoarea evenimentului a fost Mihaela Strâmbeanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, primul teatru stabil de expresie română în Basarabia.

Merită menționat faptul că, într-un interviu oferit pentru independent.md patru ani în urmă, actrița se arăta a fi o susținătoare a vectorului european al RM și accentua faptul că „nu tânjește” după anii sovietici. „Pentru mine, „ofertele Uniunii Vamale” sunt ca o poveste de adormit copiii, din anii sovietici, după care eu nu tânjesc. Mai grav este că o mare parte din cetățenii moldoveni încă mai trăiesc acea nostalgie sovietică și ar face orice pentru a-și satisface iluziile unei vieți „în roz”. Mă întreb, oare a uitat poporul meu foametea din anii 46-48, deportările și grozăviile care ne-au marcat viețile? Refuz să cred. Refuz să cred că poporul meu are conștiința adormită și este ușor influențabil. De cealaltă parte, Uniunea Europeană, în viziunea mea, este spațiul spre care trebuie să tindem, pentru a trăi într-o țară civilizată, prosperă, care ne-ar asigura un trai decent pentru noi și copii noștri. Un lucru este cert, odată ce am refuzat lumea sovietică în favoarea vectorului european, trebuie să mergem înainte, chiar dacă facem pași înceți, iar drumul este anevoios”, declara Mihaela Strâmbeanu.

Invitații speciali ai concertului au fost Denis Maidanov, artist Emerit al Rusiei, și artistul Poporului din Rusia, Oleg Gazmanov. Potrivit agenției concertistice rusești „Disco star”, onorariul lui Gazmanov începe de la 25 de mii de euro, fără TVA și nu include alte cheltuieli.

Focurile de artificii care au durat aproximativ 30 de minute, care au început la ora 00:00, au costat aproximativ 140 de mii de lei. Potrivit unui consultant de la artificii.md, Președinția Republicii Moldova ar avea un parteneriat cu ei și le-au oferit reducere.

La eveniment au praticipat peste zece interpreți din Republica Moldova. Printre aceștia sunt și Silvia Grigore, Vitalie Maciunschi de la Brio Sonores, Serj Kuzenkoff, SunStroke Project, Natalia Gordienco, formația „Lume”, Doina Sulac, Zdob și Zdub și alții.