Forbes anunță topul celor mai puternici oameni din lume. Cine l-a detronat pe Vladimir Putin

Revista Forbes a publicat tradţionalul său top al celor mai puternici oameni din lume. Primul loc este deţinut în acest an în premieră de preşedintele Chinei, Xi Jinping. Liderul chinez este urmat de omologii săi rus Vladimir Putin şi american Donald Trump.

Topul pe 2018 conţine 75 de poziţii, la o populaţie mondială de aproape 7,5 miliarde de persoane, și evidenţiază consolidarea puterii în mâinile unei elite restrânse, spun realizatorii clasamentului.

Xi Jinping, care deţine funcţiile de secretar general al Partidului Comunist Chinez şi preşedinte al Chinei, a devenit în premieră cel mai puternic om din lume. Forbes îşi explică alegerea prin faptul că liderul chinez şi-a sporit influenţa în ţară şi are parte de un cult personalităţii nemaiîntâlnit din timpul lui Mao Zedong, aflat la putere între 1949-1976.

Xi Jinping l-a detronat pe preşedintele rus Vladimir Putin (poziţia a doua), care a deţinut locul întâi timp de patru ani consecutivi, un record. Putin se află la conducerea Rusiei, ca preşedinte şi, timp de un mandat, ca premier din mai 2000, iar în martie a fost reales pentru al patrulea mandat de şef al statului, cu aproape 77% din voturi. Este cel mai mare procent obţinut de un lider rus de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Donald Trump este pe poziţia a treia, în faţa cancelarului german Angela Merkel ( locul4). Forbes comentează că Trump a înregistrat puţine succese, în ciuda unui Congres controlat de formaţiunea sa, Partidul Republican, este investigat de mai multe agenţii de aplicare a legii şi se află în centrul unor scandaluri legate de viaţa sa personală sau de afaceri, dar rămâne comandantul suprem al celei mai mari puteri economice şi militare.

Pe poziţia a 5-a se află cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondator şi CEO al companiei Amazon, iar locul 6 este ocupat de Papa Francisc.

Pe 7 se situează prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, pe 8, premierul indian Narendra Modi, pe 9, şi Larry Page, cofondator şi director executiv al Google, pe 10.

Forbes urmăreşte patru factori în întocmirea acestui top, şi anume numărul persoanelor aflate sub conducerea unui lider, resursele financiare de care dispune, sferele de activitate pe care le poate influenţa şi cât de activ îşi exercită puterea pentru a produce schimbări la nivel mondial.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.