Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.05.2018

Situația pe piața produselor petroliere, în vizorul deputaților

Situația pe piața produselor petroliere, în vizorul deputaților

Situația pe piața produselor petroliere a fost examinată, astăzi, în cadrul audierilor organizate de Comisia economie, buget și finanțe. Procedura face parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci a menționat că, pe parcursul anului 2017, instituția a eliberat  114 licențe pentru activitățile pe piața produselor petroliere, inclusiv 66 de licențe fiind prelungite pentru activitățile în domeniu pentru următorii 5 ani, iar alte 133 de licențe au fost reperfectate. Cele mai multe licențe, 96 la număr, sunt pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei la stațiile de alimentare.

Potrivit oficialului, piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul produselor petroliere de la principalii furnizori din regiune. În anul 2017, volumul total importat de produse petroliere a crescut cu 2,6% față de anul 2016. Majorarea s-a datorat creșterii importului la motorină cu 4,9%, totodată volumul de benzină și gazului lichefiat s-a diminuat cu 0,8% și, respectiv, 6,0%.

”România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere, deținând o cotă de 97,8% la benzină și 81,2% la motorină din importurile totale”, a menționat Tudor Copaci. El a mai spus că prețurile medii lunare de import la produsele petroliere principale exprimate în dolari SUA au fost influențate direct de evoluția cotațiilor Platts.

Deputații au recomandat monitorizarea, în continuare, a domeniului și respectarea legislației la acest subiect, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus