Vladimir Putin l-a felicitat pe opozantul armean Nikol Pashinyan cu ocazia alegerii în funcția de premier

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat marți pe opozantul Nikol Pashinyan, ales premier al Armeniei după trei săptămâni de proteste antiguvernamentale desfășurate în mod pașnic, relatează AFP și Reuters.

„Sper că activitatea dumneavoastră în fruntea guvernului armean va permite consolidarea în continuare a relațiilor de prietenie dintre cele două țări” cu legături economice puternice, a afirmat Vladimir Putin într-un comunicat publicat de Kremlin.

Liderul opoziției, Nikol Pashinyan, a fost ales marți premier de către parlamentul Armeniei. Pashinyan – singurul candidat propus, deputat al opoziției și fost jurnalist – a primit 59 de voturi, în condițiile în care avea nevoie de cel puțin 53 pentru a fi ales.

Alegerea lui Nikol Pashinyan constituie punctul culminant al mișcării pașnice de protest care începând din 13 aprilie a scos în stradă zeci de mii de armeni împotriva fostului președinte Serj Sargsyan (2008-2018), devenit pentru câteva zile premier și forțat să demisioneze, și a Partidului Republican al acestuia, acuzați că nu au luptat eficient împotriva sărăciei și corupției.

Moscova, care are o bază militară în Armenia, a manifestat prudență față de această schimbare necontrolată a puterii care ar scoate această țară de pe orbita sa, dar Pashinyan a dat asigurări că nu va rupe legăturile cu Kremlinul, potrivit Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...