04:06:49 24.04.2024
Stiri

NOU // O universitate din R. Moldova își va finanța consumul de energie solară cu CRIPTOMONEDE

Social 08.05.2018 15:38 Vizualizări1747 Autor: Ziarul National
NOU // O universitate din R. Moldova își va finanța consumul de energie solară cu CRIPTOMONEDE


Universitatea Tehnică din Moldova va fi conectată la energia solară și va plăti consumul acesteia cu criptomonede.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) anunță că își unește forțele cu Sun Exchange – o piață ce finanțează energia solară cu criptomonede – pentru a conecta una din cele mai mari universități din R. Moldova la energia solară.

Astfel, energia electrică va acoperi majoritatea necesităților energetice ale universității pe timp de noapte. Totodată, se vor înregistra economii considerabile la facturi datorită instalațiilor de pe acoperiș, prevăzute să acopere o suprafață de aproximativ 15 000 de metri pătrați.

Persoanele care procură unități solare prin Sun Exchange, cu sediul în Africa de Sud, le pot da în chirie spitalelor, școlilor, companiilor și reședințelor private. Sun Exchange folosește SolarCoin – o criptomonedă lansată de compania ElectriCChain, care promovează tehnologia „blockchain”.

Odată ce toate unitățile solare vor fi procurate, clădirile recipiente vor începe să achite chiria pentru utilizarea acestora și vor fi taxate pentru fiecare unitate de electricitate generată, acoperind costul echipamentului, instalației și mentenanța pe o perioadă de până la 20 de ani. Proprietarii unităților solare mai primesc și monede solare (SolarCoins) în funcție de volumul de energie solară produsă.

„Nu este de mirare că aceasta este una din cripto-piețele cu cea mai rapidă creștere. Sistemul are toate stimulentele adecvate în vigoare. Acesta reduce substanțial costurile conectării la energia solară pentru utilizatorul final și facilitează deținerea unităților solare de doritorii din întreaga lume, transformându-le într-o sursă stabilă de venit generat de lumina soarelui”, a declarat Abraham Cambridge, Fondatorul și Directorul executiv al Sun Exchange.

„Acest mecanism de finanțare alternativă va ajuta orașele, companiile și probabil locuințele private să-și acopere necesitățile de bază atingând simultan câteva ținte ale Obiectivelor Globale. Într-un final, aceasta ar putea revoluționa piața energiei regenerabile din Europa de Est și Asia Centrală”, a spus Dumitru Vasilescu, manager de proiecte la PNUD Moldova.

Necesitățile energetice ale UTM sunt estimate la aproximativ 1MWp. Inițiativa va culmina cu zero costuri în următorii 20 de ani. La sfârșitul perioadei de leasing, Universitatea Tehnică din Moldova va deține propria sa instalație.

În R. Moldova, unde aproximativ 74% din energie este importată, iar prețurile la energia electrică au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani, energia solară este considerată ca având un potențial înalt.

În iunie, PNUD, care a facilitat încheierea acestui parteneriat, va crea un fond pilot pentru a sensibiliza populația privind accesul și promovarea energiei solare, precum și va replica modelul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md