Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Laboratorul de pe linia frontului

Laboratorul de pe linia frontului

Centrul georgian-american de cercetare, numit și „Laboratorul Lugar”, se află pe linia frontului a unui război informațional dintre Rusia și Occident, scrie Сoda Story.

Ce spune propaganda rusească?

Principala sperietoare a propagandei rusești rămâne neschimbată: armata Statelor Unite ale Americii (SUA) se ocupă cu crearea unei arme biologice în imediata apropiere a Rusiei. Deși guvernul Georgiei și cel al SUA susține că „Laboratorul Lugar” se ocupă cu identificarea și lupta împotriva focarelor epidemice, totuși Kremlinul nu prea crede că americanii și georgienii cheltuie atâția bani doar pentru studierea amenințărilor pentru sănătatea publică.

De fiecare dată, oficialii și mass-media rusească au acuzat „Laboratorul Lugar” de toate relele: și de răspândirea așa-numitului gândac mirositor, care a nimicit anul trecut toată recolta de alune în Georgia și în țările vecine; de infectarea țânțarilor cu virusul Zica pentru a-l răspândi la frontiera rusească. Laboratorul a fost acuzat și de focarul gripei porcine și umane pe teritoriul Osetiei de Sud – un teritoriu separatist al Georgiei, aflat sub controlul Rusiei. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei,  s-a arătat îngrijorată de prezența unui laborator subordonat Pentagonului „anume la granițele Rusiei”.

Acesta este doar unul din exemplele de aplicare a unei tehnologii binecunoscute, spune Sophie Gelava de la Fundația de dezvoltare a mass-media, care se ocupă de monitorizarea afirmațiilor rusești referitoare la „Laboratorul Lugar”. „Chiar din prima zi de la fondarea laboratorului (2011) Kremlinul răspândește activ propaganda negativă împotriva acestuia”, explică ea.

Mai multe organizații mass-media în limba rusă, engleză și georgiană au adus o serie de acuzații activității laboratorului. Ulterior, aceste „știri” au fost preluate de utilizatorii rețelelor sociale, mulți dintre care într-adevăr se confruntă cu frică și neîncredere.

Ce este „Laboratorul Lugar” din Tbilisi?

Denumirea oficială a acestei instituții este Centrul de cercetare a problemelor de sănătate publică „Richard Lugar”. Laboratorul este situat în apropiere de aeroportul din Tbilisi și este dotat conform unor standarde, care permit cercetarea agenților patogeni, în afară de cei mai periculoși, precum este antraxul sau ciuma.

Încă din perioada sovietică în institutele științifice de cercetări din Georgia a mai rămas o eprubete cu bacterii și viruși periculoși. Normele de securitate în procesul de păstrare a acestora nu se respectau și de aceea reprezentau o amenințare pentru tot orașul, spun angajații laboratorului. Anume din acest motiv s-a decis crearea, la marginea orașului, a unui laborator bine dotat.

„Monitorizarea epidemiologică în Georgia se efectuează din 1937. În acest laborator facem același lucru, ca și în institutul de cercetări vechi, doar că în condiții mult mai sigure”,  a declarat pentru Coda Story directorul laboratorului Paata Imnadze. 

Potrivit lui Imnadze, Georgia trebuie să facă față unei varietăți mari de boli infecțioase, de la bruceloza, care ucide animalele, până la antrax și febris haemorrhagica crimiana.

Mai mult, spune el, astfel de laboratoare în spațiul post-sovietic există nu doar în Georgia. În Rusia există mai multe laboratoare similare, iar în una dintre ele se lucrează cu patogeni mult mai periculoși, decât în „Laboratorul Lugar”.

De ce americanii finanțează laboratorul?

Laboratorul de la Tbilisi și o rețea de centre mai mici de monitorizare epidemiologică, într-adevăr, au fost construite în toată țara pe banii Ministerului Apărării al SUA. Acesta continuă să-și asume o parte din costurile de întreținere a laboratorului, și mai mulți americani continuă să lucreze aici. Și acest lucru provoacă „o profundă îngrijorare” la Moscova.

Rețeaua de „Laboratoare Lugar” își datorează existența programului american de neutralizare a pericolelor, venite din partea fostelor laboratoare sovietice de producere a armelor chimice și biologice. De fapt, însuși senatorul Richard Lugar a fost autorul acestui program, și tot el a deschis primul laborator, construit în cadrul acestuia. O altă cauză a fost panica cu privire la un posibil atac terorist în Statele Unite cu ajutorul tulpinilor de antrax, de aceea guvernul SUA a decis să nu economisească fonduri pentru un sistem de avertizare timpurie cu privire la amenințările biologice.

Începând cu anul 2013, activitatea „Laboratorului Lugar” este coordonat de către Departamentul georgian de sănătate publică.

„Am fost în toate birourile”

Un fost angajat american al laboratorului, care a preferat sa-și păstreze anonimatul, a declarat că laboratorul oferă Statelor Unite un avantaj strategic, și anume un sistem de avertizare timpurie cu privire la posibilele focare de boli. Dar pentru Georgia, a adăugat sursa, „Laboratorul Lugar”, probabil, „într-adevăr este prea mare”.

Cu toate acestea, el respinge toate supozițiile privind activitatea secretă asupra armelor biologice.

„Am fost în toate birourile, și nu cred că acolo se efectuează cercetări secrete”, a declarat sursa citată. Totodată, angajatul laboratorului este de părere că nici măcar Rusia nu crede în acuzațiile pe care le aduce. În primul rând, pentru că existența unui astfel de centru de cercetare este util pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Rusia. În ciuda declarațiilor otrăvitoare și reportajelor propagandistice, Kremlinul nu a exercitat presiune asupra autoritățile georgiene sau americane și nu le-a cerut închiderea laboratorului. Este un instrument la îndemâna Moscovei, pe care-l poate mânui în caz de necesitate. Și în al doilea rând, serviciile secrete ruse în realitate, cel mai probabil, sunt bine informate despre ceea ce se întâmplă în „Laboratorul Lugar”. „Ei, la un moment dat, trebuie să fi avut acolo agenții săi”, spune sursa.

Directorul laboratorului susține că laboratorul a fost vizitat și de jurnaliști ruși, când, cu câțiva ani în urmă, au fost organizate zilele ușilor deschise pentru cei care au careva suspiciuni privind activitatea centrului. „Aici au lucrat cercetători ruși”, a subliniat el.

Paata Imnadze este de părere că autorităților ruse nu le place să vadă în vecinătatea sa o poveste de succes, și mai ales, pe bani americanilor. „În trecut eram nevoiți să cerem de la ei (colegii ruși, n.r.) ajutor, atunci când nu înțelegeam cu ce boală ne confruntăm, iar acum oameni din întreaga lume vin la noi pentru sfaturi”, afirmă Imnadze.

Autor: Giorgi Lomsadze, Coda Story

Autorul ilustrației: Zura Mchedlishvili