Tehnocrație „made in” PD! Candidatul formațiunii la funcția de ambasador al Moldovei în SUA, vicepreședintele PD responsabil de relații externe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai bun „specialist” este cel pe care îl cunoști. Probabil acesta a fost criteriul luat în calcul de Partidul Democrat la analizarea candidaturii la funcția de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii după rechemarea lui Aureliu Ciocoi, în noiembrie 2017, după doar patru luni de la numirea în această funcție. Astfel, formațiunea a înaintat-o pe Cristina Balan, vicepreședintele Partidului Democrat responsabil pentru relații externe, care, potrivit liderului PD, Vlad Plahotniuc, a primit deja acceptul Departamentului de Stat al SUA.

„Este o persoană care cunoaște foarte bine situația în țară, obiectivele guvernării și, desigur, cunoaște dosarul cooperării dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Avem încredere că dumneaei va contribui consistent la dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre și îi dorim mult succes”, a menționat Plahotniuc în cadrul briefingului după ședința săptămânală a Partidului Democrat.

La scurt timp după anunțul lui Plahotniuc, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat în care a anunțat că Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat candidatura Cristinei Balan în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova și, ulterior numită prin Decret de Președintele țării.

Potrivit unei biografii prezentate pe pagina MAEIE, activitatea Cristinei Balan în cadrul PDM s-a concentrat pe „stabilirea și dezvoltarea parteneriatelor PDM cu organizații externe, precum și pe comunicarea cu reprezentanții corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova”.

„Cristina reprezintă PDM în cadrul evenimentelor externe și în cadrul întrevederilor cu oficiali din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii. Este, de asemenea, un membru activ al Internaționalei Socialiste, făcând parte din Comitetul pentru Buget și Finanțe. În anul 2017, ea a obținut premiul „Femeia Anului în Politică””, se arată în CV-ul plasat pe pagina web a Ministerului de Externe.

Potrivit aceleași surse, Cristina Balan are o experiență vastă în management, lucrând în ultimii 20 de ani în companii și organizații internaționale de top, dintre care 15 ani în poziții de conducere. Cristina este economist, consideră esențiale investițiile și deține o diplomă în management din partea Universității Libere Internaționale din Moldova”.

Este căsătorită și are doi copii. Vorbește fluent limba română, limba rusă și limba engleză.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...