Donald Trump l-a „felicitat” pe Vladimir Putin după depunerea jurământului pentru al patrulea mandat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump l-a „felicitat” luni seara pe omologul său rus Vladimir Putin pentru reînvestirea în funcție pentru al patrulea mandat, potrivit Casei Albe, care a subliniat totodată importanța dreptului de a manifesta în mod pașnic după ce aproximativ 1.600 de persoane au fost arestate, între care și principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, în urma unor acțiuni de protest anti-Putin sâmbătă, relatează AFP.

„În primul rând, preşedintele îl felicită şi este nerăbdător să ajungă la momentul când vom putea avea o relaţie bună cu Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albei, Sarah Sanders. „Cu toate acestea, SUA apreciază că toată lumea are dreptul de a fi ascultată şi de a se aduna în mod paşnic”, a adăugat ea.

Donald Trump a fost criticat în SUA în martie pentru că l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-l felicita pentru realegerea sa în scrutinul prezidenţial, într-un climat deosebit de tensionat între ţările occidentale şi Moscova, acuzată de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii.

Umbra Rusiei planează asupra preşedinţiei lui Donald Trump de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, în derulare fiind o anchetă asupra suspiciunilor de complicitate între echipa sa de campanie şi Kremlin înainte de alegerea sa în noiembrie 2016.

În campanie, miliardarul american promisese o apropiere de Vladimir Putin.

Dar administraţia lui Donald Trump a lansat în martie „cea mai importantă expulzare” de diplomaţi ruşi în istorie, în cadrul represaliilor coordonate fără precedent între ţările occidentale după otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale.

În martie, administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat o serie de sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi entităţi ruse ca răspuns la amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi la mai multe atacuri cibernetice.

În Rusia, ceremonia de învestire a preşedintelui Vladimir Putin a fost precedată de o serie de manifestaţii anti-Putin organizate sâmbătă în toată ţara, la apelul lui Aleksei Navalnîi, care au condus la aproximativ 1.600 de arestări, inclusiv a lui Navalnîi, între timp pus în libertate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...