ONU: Peste 83.000 de afgani, strămutați din cauza conflictului în 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conflictul în desfăşurare în Afganistan a forţat peste 83.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele de la începutul acestui an, potrivit unui raport al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), informează marţi dpa.

Publicat luni noapte, raportul arată că un total de 83.345 de persoane au fost strămutate în ţara sfâşiată de război de la începutul anului, cu 19.800 de afgani strămutaţi doar în ultima săptămână.

Nouă mii de persoane şi-au abandonat casele în districtul Almar din provincia de nord Faryab din cauza unor lupte crâncene, în timp ce se estimează că aproximativ 7.000 au fost strămutate în districtul Qala-e Zal din nordul Kunduz.

Anul trecut, peste 445.000 de afgani au fost strămutaţi din cauza conflictului.

În afară de talibani, militarii afgani luptă împotriva grupării teroriste Stat Islamic, care se extinde în nordul ţării şi comite atacuri regulate în capitala Kabul.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a oferit talibanilor în februarie un acord cuprinzător de pace, dar militanţii nu au răspuns şi în schimb şi-au intensificat atacurile anunţând începutul unei noi ofensive anuale în aprilie.

Ofertele de pace anterioare au fost de asemenea refuzate.

Un raport al unui observator american arată că 14,5% din cele aproximativ 400 de districte ale Afganistanului sunt controlate total de talibani, în timp ce pentru alte 30% se duc în continuare lupte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...