‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFOTO. Brock Bierman în vizită la cooperativa Ved-Mar Agro: „Agricultura Moldovei se dezvoltă, de...

FOTO. Brock Bierman în vizită la cooperativa Ved-Mar Agro: „Agricultura Moldovei se dezvoltă, de la an la an”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O linie de producere a lăzilor din carton pentru mere, struguri de masă, pomușoare și cireșe a fost deja instalată la Cooperativa Ved-Mar Agro din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Aceasta a fost posibil grație grantului acordat de Proiectul USAID/APM.

Lansarea liniei de producere a avut loc în cadrul unei vizite la care a participat asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, Brock Bierman, care a apreciat eforturile, dar și rezultatele Cooperativei, menționând că lădițele corespund cerințelor internaționale, iar fructele din Moldova vor fi mai competitive pe piața europeană.

„Scopul vizitei este de a arăta că noi susținem Moldova în procesul de tranziție, astfel ca să putem vorbi despre această țară ca despre un proiect de succes. Totodată, ne dorim ca beneficiarii Proiectului să ofere asistență și altor potențiali beneficiari. Consider că viitorul ramurei agricole este și va fi de succes. Spun asta deoarece Moldova este o țară agrară, care dispune de un sol bogat. Dar toate acestea nu se pot dezvolta dacă lucrurile nu se fac cu multă dăruire. La fel de important este și faptul că reușim să reîntoarcem pe cei plecați care au experiență. Ei ințeleg importanța agriculturii pentru Moldova și astfel contribuie la dezvoltarea economiei prin afacerea lor. Nu sunt la prima mea vizită și pot să afirm că agricultura din Moldova se dezvoltă, de la an la an. Cu câțiva ani în urmă nimeni nu ar fi crezut că se pot face aici atâtea afaceri frumoase, dar acum le admirăm și realizăm că totul este posibil dacă există dorință și se muncește”, a conchis Brock Bierman.

Maria Vidrașco, administratoarea Cooperativei de întreprinzător Ved-Mar Agro, a comunicat pentru Agrobiznes că linia de producere a lăzilor a fost procurată din Italia și permite să producă mai mult de 30 de lăzi pe minut, sau circa 2000 de lăzi pe zi. Linia este complet automată.

„Am reușit să obținem un grant oferit de USAID/APM cu ajutorul căruia am procurat linia de producere a lăzilor de carton. Aceasta a costat circa 130 mii de dolari. Contribuția personală a constat în construcția camerii pentru linie, dar și circa 20 mii euro care au fost investiți în procurarea liniei. Privind această linie mi se umple inima de bucurie”, a menționat administratoarea Cooperativei.

Linia este una performantă cu ajutorul căreia se produc lăzi din carton de diferite dimensiuni și pentru diferite fructe. Producătoarea ne-a spus că aceasta permite să producă lăzi pentru mere cu dimensiunea de 40*60, lăzi pentru struguri (30*50) și lădițe pentru pomușoare și cireșe (30*40). Lăzile pentru cireșe și struguri sunt făcute conform matricei personalizate.

‹ adv ›

„Producem lăzi nu doar pentru fructele noastre, dar și pentru toți doritorii care înțeleg că produsele de calitate trebuie să fie într-un ambalaj corespunzător, astfel ca să putem avea și un preț bun. Lăzile sunt destinate, în mare parte pentru exportul produselor, dar și pentru piața internă, știm cu toții că ANSA a înaintat condiții destul de stricte pentru comercializarea produsele noastre și la piață, dar și în rețele de supermarkete. Ne dorim să avem calitate europeană, iar dacă producem roade calitative trebuie să avem prețuri de comercializare europene”, a mai adăugat Maria Vidrașco.

Avantajele lăzilor de carton sunt, în primul rând faptul că acestea sunt reciclabile, dar și păstrarea și transportarea fructelor este mult mai ușoară pentru producători.

„Planificăm să exportăm în Germania, Spania, Polonia, dar și pe piețele unde, deja ne cunosc produsele ca fiind de cea mai bună calitate. Din anul 1996, ne ocupăm cu producerea strugurilor, iar Cooperativa noastră are 7 membri producători. Împreună deținem peste 40 de ha de viță de vie, soiuri de masă. Astfel că, suntem cointeresați în a produce calitativ ca să putem exporta produsele noastre pe piețe noi de desfacere”.

‹ adv ›

Maria Vidrașco are doi feciori, care au fost plecați, mai bine de 10 ani peste hotare, dar a reușit să-i reîntoarcă acasă, pentru că văzând reușitele mamei au realizat că și acasă se pot face afaceri profitabile.

„Numai dacă o să se facă așa investiții în Moldova o să se întoarcă copii noștri acasă, așa cum s-au întors și feciorii mei. Văzând că acasă „crește” o afacere i-am convins să revină. Banii pe care i-au adunat i-am investit în afacerea pe care o administrăm astăzi. Eu cred că în Moldova, la moment, există oportunități și tinerii care pleacă acum peste hotare trebuie să înțeleagă că banii trebuie investiți în afaceri care să aducă venituri. Banii nu trebuie investiți în case, mașini, dar în afaceri. Pentru viitor avem planuri grandioase. În fiecare an plantăm câte 3 ha de vie, respectiv ne dorim să ne extindem, inclusiv spațiile frigorifice. Dar ne gândim și la afaceri de suflet, la o agro-pensiune, astfel ca fiecare doritor să vină și să vadă cum se cultivă strugurii, să-și cumpere strugurii direct din vie, așa cum este peste hotare”, a mai adăugat administratoarea.

Unul dintre feciorii Mariei Vidrașco, Veaceslav ne-a povestit despre experiența de peste hotare și ce l-a făcut să revină acasă.

„Am fost plecați peste hotare și am început de la jobul cel mai de jos și am ajuns la o funcție de conducere. Ne-au convins să ne întoarcem părinții, dar și afacerea pe care au „crescut-o”. M-am întors pentru că am văzut o oportunitate de dezvoltare pentru tineri și mai ales în agricultură. Oriunde poți avea succes, dar m-am gândit că aici acasă e cu mult mai ușor. Agricultura o cunoaștem de mici pentru că ne ajutam părinții la culesul strugurilor. Acum când, deja baza afacerii este, noi trebuie să o dezvoltăm. Sectorul agricol, cred eu este unul interesant, dar și cu persepectivă. Dacă un tânăr antreprenor dorește să se ocupe cu agricultura, există posibilități de a face o afacere cu venituri. Nicăieri nu este ușor, nici peste hotare, dar este cu mult mai bine să lucrezi pentru tine. Să fii un antreprenor de success în Moldova este de 10 ori mai bine decât să deții o funcție peste hotare”, ne-a comunicat tânărul.

La moment, Cooperativa Ved-Mar Agro dispune și de o linie de sortare a strugurilor, o camera de păstrare în care pot fi depozitați până la 1000 tone de struguri.

„Avem deja un contract de export a strugurilor pe piața din Spania, și planificăm, cel puțin 5 camioane, să exportăm în lăzile de carton pe care le producem. Nu pot să spun că piața din țările CSI nu e este o piață bună, dar noi trebuie să facem o diversificare”, a conchis tânărul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›