Amenzi de patru ori mai mari pentru șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor și bicicliștilor

opsev

Șoferii care nu vor acorda prioritate pietonilor și bicicliștilor care traversează strada regulamentar riscă amenzi de patru ori mai mari decât cele aplicate în prezent. La prima abatere, va fi aplicată o amendă cuprinsă între 12 și 24 de unități convenționale și trei puncte de penalizare.

La următoarele, pe parcursul unui an calendaristic, sancțiunea va fi cuprinsă între 40 și 60 de unități convenționale, cu șase puncte de penalizare. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege înregistrat în Parlament de către un grup de deputați din Grupul parlamentar Popular European, transmite IPN.

Autorii proiectului propun sancțiuni pentru folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivilor similare nu doar pentru conducători de autovehicule, ciclomotor sau motocicletă, ci și pentru cicliști sau persoane care conduc autovehicule cu tracțiune animală. Excepție fac apelurilor telefonice prin dispozitive de tip „mâini libere” sau apeluri efectuate la serviciile de urgență. Amenzile vor oscila între trei și 60 de unități convenționale.

Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, în 2017 au avut loc peste 2500 de accidente, în care au murit 273 de persoane, iar peste 2800 au fost rănite. Printre principalele cauze se numără viteza neadecvată vizibilității, stare de ebrietate alcoolică, neacordarea priorității altor autovehiculelor, neacordarea priorității pietonilor etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente