05:26:49 20.04.2024
Stiri

După Transgaz, și Transelectrica ar urma să treacă Prutul: Vrea să investească în R. Moldova, devenind acționar MAJORITAR la Moldelectrica

Economie 07.05.2018 15:00 Vizualizări2102 Autor: Ziarul National
După Transgaz, și Transelectrica ar urma să treacă Prutul: Vrea să investească în R. Moldova, devenind acționar MAJORITAR la Moldelectrica


În cazul în care Guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic, compania de peste Prut Transelectrica este interesată să devină acționar majoritar la Moldelectrica.

Profit.ro transmite că Transelectrica are constrângeri de reglementare și nu poate investi în partea de producție și distribuție, asfel încât singura țintă a unei eventuale preluări este compania Moldelectrica, transportatorul energetic din Republica Moldova.

În prezent, însă, legislația împiedică autoritățile de la Chișinău să facă privatizarea, dar acum este în lucru un proiect care să permită o astfel de tranzacție.

„Cineva din România, chiar fost angajat al Transelectrica, este în prezent consilier al premierului din Republica Moldova Pavel Filip și sunt șanse ca modificările necesare să fie operate. Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din Republica Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Federația Rusă”, transmite sursa citată.

„Nu este o chestiune pur tehnică”, avertizează Gheorghe Olteanu, președintele Consiliului de Supraveghere, făcând trimitere la faptul că societatea poate asigura aspectele de specialitate și poate face efortul financiar, dar hotărârile se vor lua la nivel politic, diplomatic și strategic. „Noi suntem pregătiți pentru când va fi vremea potrivită”, susține și Adrian Constantin Rusu, noul șef de la Transelectrica.

„Din punct de vedere tehnic, interconectarea se poate face prin investiții la Moldelectrica și nu există impedimente, chiar dacă în prezent sistemul energetic din R. Moldova este echilibrat cu cel din Ucraina și din Rusia”, este de părere deputatul de la București, Constantin Codreanu.

Citiți mai multe detalii AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md