07:39:09 19.04.2024
Stiri

NOUĂ documentare ISTORICE recente pe care TREBUIE să le vezi

Monden 07.05.2018 14:02 Vizualizări1815 Autor: Ziarul National


NOUĂ documentare ISTORICE recente pe care TREBUIE să le vezi sursa: eva.ro

Testimoniale, imagini de arhivă, interviuri care creionează aspecte mai puţin ştiute despre istoria noastră, oferindu-ne noi perspective şi chei de înţelegere a trecutului, pentru a nu mai repeta greşelile predecesorilor noştri.

1. Chuck Norris vs Communism (2015), de Ilinca Călugăreanu (foto deschidere)

Chuck Norris vs Communism prezintă povestea uimitoare a casetelor video piratate care au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății, și care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist. Ascunsă de ochii vigilenți ai Securității, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine în România comunistă a anilor ‘80.

Mai mult decât o succesiune de interviuri cu regizori, jurnalişti şi distribuitori de film, care explică impactul vizionării filmelor vestice asupra românilor de atunci, documentarul oferă elaborate reconstituiri ale perioadei. Douăzeci de milioane de români ţinuţi pe atunci în ignoranţă au avut acces (sau măcar ştiau că există) la lumea vestică datorită traficului de casete al lui Zamfir. Cu ajutorul vocii lui Nistor, despre care într-un interviu se spune că „era a doua cea mai cunoscută în ţară, după cea a lui Ceaşescu”, casetele video dădeau acces într-o lume extraordinară, atât de diferită de ceea ce românii vedeau în jur...

2. Țara moartă (2017), de Radu Jude

Uneori idolatrizată, alteori trecută sub tăcere, participarea României la primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial în tabăra Germaniei naziste e un episod greu de digerat, pe care mulţi preferă să îl treacă cu vederea. Lăsând la o parte polemica, eseul documentar „Țara moartă”, realizat de regizorul Radu Jude, prezintă două mărturii din acei ani şi din perioada premergătoare - cu sfârșitul celui de-al patrulea deceniu al secolului XX, al dictaturii regale, cu mișcările de extremă dreaptă și participarea României la campania de pe frontul de est.

VIDEO

3. O.J.: Made in America (2016), regia Ezra Edelman

Un film de opt ore despre Cazul O. J. Simpson, caz de crimă (oficial Statul California contra lui Orenthal James Simpson) judecat la Curtea Supremă din Los Angeles, în care fostului star de cinema și jucător în Liga Națională de Fotbal O. J. Simpson i s-au adus două capete de acuzare. Procesul a durat din 9 noiembrie 1994 până în 3 octombrie 1995, când Simpson a fost achitat. Cazul a fost descris ca fiind cel mai mediatizat proces din istoria Americii. Documentarul este o saga despre rasă, celebritate, media, violență și sistemul de justiție criminal. La final, ce pare o căutare a adevărului despre O.J. Simpson este o colecție de adevăruri de neuitat, de nezdruncinat despre America.

4. Licu, o poveste românească (2018), regizat de Ana Dumitrescu

Documentarul prezintă povestea unui bărbat de 92 de ani, trecut prin toate evenimentele istorice majore ale ultimului secol. Cu siguranță filmul îi va face pe spectatori să reflecteze asupra propriei condiții și efemerități. Licu a suferit, a iubit, a râs și a plâns. România ultimului secol văzută de Licu. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album. Filmul a fost recompensat la sfârșitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur”/„Golden Dove” la DOK Leipzig.

VIDEO

5. The Invisible War (2012), în regia documentaristului Kirby Dick

Documentarul conţine un număr de interviuri cu femei-veteran ale armatei americane, care relatează circumstanţele în care au avut loc agresiunile prin care au trecut. Poveştile lor au teme comune, cum ar fi lipsa unei justiţii imparţiale, represalii împotriva supravieţuitorilor şi nu asupra celor vinovaţi, lipsa unui suport psihologic şi medical pentru supravieţuitori, promovarea persoanelor agresive şi excluderea din forţele armate ale victimelor.

Intercalate între aceste testimoniale ale victimelor sunt interviuri cu avocaţi, jurnalişti, psihiatri precum şi generali activi şi în retragere. Cea mai proeminentă figură, Kori Cioca, o femeie veteran a Pazei de coastă, se luptă în continuare pentru a-şi cere drepturile şi acoperi cheltuielile medicale rezultate în urma violului prin care a trecut. Kirby Dick a mai fost nominalizat la Oscar pentru documentar în 2005, cu Twist of Faith, şi are o participare foarte activă la Festivalul de Film Sundance.

VIDEO

6. A German Life (2016), regia Christian Krönes

Documentarul ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa și dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranță pe spectatori să își pună întrebări esențiale despre moralitate și umanitate.

VIDEO

7. The Seven dwarfs of Auschwitz (2013), regia Ursula Macfarlane

Documentarul face cunoscut cazul a șapte frați pitici din Maramureș, cântăreți și interpreți, care ajung în timpul ocupației naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele.

În mod miraculos, statura lor a fost și motivul pentru care scapă cu viață.

8. The Look Of Silence (2014), regia Joshua Oppenheimer

Documentarul tratează masacrele din Indonezia anilor '65-'66, când peste 500.000 de oameni au fost uciși cu brutalitate în cadrul unei epurări anticomuniste.

VIDEO

9. Shadow World (2016), regia Johan Grimonprez

Documentarul dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm și felul în care comerțul cu arme la nivel înalt alimentează acest război.

Sursa: eva.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md