Ministrul Economiei cere combaterea transportului ilegal de pasageri și asigurarea pasagerilor cu centuri de siguranță

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a cerut astăzi Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței inspectarea activității gărilor auto, evaluarea modului în care sunt prestate serviciile și prezentarea listei cu problemele identificate, până la sfârșitul săptămânii viitoare.

De asemenea, Chiril Gaburici a indicat responsabililor de la ANTA și Î.S. „Gările și Stațiile Auto” să evalueze companiile care prestează servicii de transport călătorilor, în special cursele care circulă spre nordul țării.

„Vedeți ce practici de prestare a serviciilor aplică transportatorii și cum le respectă. Misiunea instituțiilor pe care le conduceți este să se asigure că serviciile prestate oamenilor sunt calitative și sigure. Cetățenii trebuie să se simtă oriunde în siguranță. În cadrul activității dumneavoastră trebuie să fiți mai mult cu oamenii și printre oameni, și mai puțin timp în birouri.”, a indicat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Chiril Gaburici a mai cerut să-i fie prezentate informații despre numărul de curse care nu se îndeplinesc, rutele suplimentare ilicite, modul în care se vând biletele la casele autogărilor.

„Deseori, șoferii cumpără bilete de la casele autogărilor pentru itinerare mai scurte, dar le vând pasagerilor cu prețul curselor depline. Dacă pasagerul nu are bilet, acesta îi plătește direct șoferului. Aceste practici trebuie combătute. ANTA trebuie să revizuiască numărul de curse pe care le atribuie. Din cauza numărului mare de rute, date la stânga și la dreapta, transportatorii nu efectuează cursele, pentru că nu au suficienți călători”, a punctat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul a revenit la problema asigurării siguranței pasagerilor pe toate tipurile de transport. Chiril Gaburici a dispus elaborarea, în regim de urgență, a unui regulament privind asigurarea pasagerilor cu centuri de siguranță.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca, în următoarele două săptămâni, ANTA de comun cu INP să întreprindă un șir de acțiuni privind combaterea transportului ilegal de pasageri, dar și a taxiurilor ilicite din preajma gărilor.

Pentru siguranță în trafic, ministrul îi îndeamnă pe toți cei care vor să beneficieze de servicii de transport să achiziționeze tichete de la casele autogărilor.

Foto: Timpul.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.