07:16:12 29.03.2024
Stiri

Grătarul este cea mai NESĂNĂTOASĂ metodă de preparare a cărnii, spun nutriţioniştii

Știri 06.05.2018 16:30 Vizualizări2083 Autor: Ziarul National


Grătarul este cea mai NESĂNĂTOASĂ metodă de preparare a cărnii, spun nutriţioniştii Sursa: descopera.ro

Părerea populară este că grătarul constituie cea mai sănătoasă metodă de preparare a cărnii. Nutriţioniştii nu sunt însă de această părere, ba mai mult, spun că această modalitate de gătire este foarte toxică şi poate dezvolta substanţe cancerigene.

Grătarul este, fără îndoială, activitatea preferată a românilor când afară este cald. Fie de poftă, fie pur şi simplu „că aşa se face”, pentru cei mai mulţi dintre români nu pot lipsi tradiţionalii mititei la grătar în aceste zile.

Nutriţioniştii recomandă însă să fim ponderaţi şi să fim atenţi la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a declarat Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Potrivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanţe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice - substanţe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât şi rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este şi el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii etc.”, explică nutriţionistul.

Totodată, spune specialistul în nutriţie, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte uşor la un exces de carne şi proteină de origine animală. Corpul pur şi simplu nu are ce să facă cu 500 g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puţin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compuşilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiţ» bogat în antioxidanţi (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planşă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem şansa să apară zone foarte arse şi va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriţionistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ţinută cât se poate de jos şi trebuie să fim atenţi să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriţionistul ne recomandă combinaţia acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele şi antioxidanţii vor neutraliza şi vor împiedica asimilarea substanţelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel şi cartofii, dacă vrem neapărat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine şi un vin. La vin contează calitatea, nu cantitatea, deci atenţie la ce alegeţi”, recomandă Cristian Mărgărit.

Sursa: descopera.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md