(foto) Cântăreața britanică Sophie Ellis-Bextor a vizitat Moldova în această săptămână. Detalii despre vizita sa

sophiecollage

Renumita cântăreață din Marea Britanie , Sophie Ellis-Bextor a vizitat în această săptămână centrul organizației pentru copii a scriitoarei J.K. Rowling din Moldova – Lumos. Scopul vizitei a fost de a cunoaște experiența Moldovei în procesul de reformare a sistemului rezidențial de îngrijire a copilului și de dezvoltare a serviciilor sociale bazate pe comunitate.

„Integrarea socială a copiilor și a tinerilor institutionalizați este una din prioritățile noastre la moment. Încercăm să le oferim suport într-o manieră respectuoasă, care i-ar valoriza ca personalități. Astfel de vizite sunt atât o bucurie pentru ei de a cunoaște actori renumiți sau cântărețe, cât și o valoare adăugată pentru integrarea lor în comunitate și familie”, ne-a mărturisit directoarea casei-internat, Diana Chicuș, atunci când la aceeași instituție Lumos, a venit Warwick Davis, care a jucat în filme ca Star Wars sau Harry Potter.

Prin consultanță și instruiri, echipa Lumos Moldova a sprijinit țara să reducă rata mortalității infantile și a copiilor mai mici de cinci ani la domiciliu, să asigure acces la educaţie copiilor cu dizabilități și să îmbunătățească esenţial calitatea serviciilor sociale.

„Am lucrat cu autorităţile guvernamentale ale Republicii Moldova pentru a asigura ca fondurile economisite în rezultatul închiderii instituțiilor rezidenţiale să fie redirecţionate către serviciile comunitare. În special, aceasta a permis finanţarea pentru extinderea serviciilor de suport adresate copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) şi incluziunea a peste 3.500 de copii cu dizabilități în mai mult de 40% din școlile generale. Lumos consideră că este vital de a demonstra, în practică, faptul că dezinstituționalizarea funcționează și poate fi susținută. Noi ne-am concentrat eforturile în câteva regiuni-pilot – Florești, Ialoveni, Chișinău și Orhei (din 2014). Acum, în raioanele Florești și Ialoveni nu mai există instituții de tip rezidențial” spune Lumos pe pagina lor oficială.

În timpul vizitei sale din Moldova, Sophie a publicat și o fotografie pe InstaStories.

sophie1

 

Sophie Michelle Ellis-Bextor este o cântăreață, compozitoare, fotomodel și ocazional DJ din Marea Britanie. A ajuns populară cu hituri ca Murder on the Dance Floor, Music Gets the Best of Me sau HeartBreak.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente