(foto) Un fotograf din Spania a documentat viața unor studenți de la Institutul de Muzică din regiunea transnistreană, țara care nu există oficial

4

Fotograful Albert Lores a documentat ce înseamnă să fii tânăr muzician în Tiraspol, capitala republicii auto-proclamate. Regiunea transnistreană rămâne în continuare un stat înghețat, o țară nerecunoscută de către Națiunile Unite (doar de Abhazia, Nagorno-Karabah și Osetia de Sud care au același statut), în care cei mai mulți oameni sunt încă guvernați de mentalitatea sovietică.

Tocmai pentru că este o țară tânără, cetățenii de aici nu și-au creat încă o identitate proprie, însă tinerii încearcă să schimbe asta. Deși mulți dintre ei își doresc să plece fie în Rusia, fie în Moldova, sunt alții pentru care regiunea transnistreană reprezintă locul în care și-au descoperit pasiunea pentru muzică.

E vorba despre studenții din Sala 110 de la Institutul de Muzică din Tiraspol. O mână de tineri îndrăgostiți de Jazz, un gen muzical care a fost extrem de criticat în Uniunea Sovietică și interzis mult timp pentru că era „o manifestare a culturii burgheze”.18

O frază sovietică promovată atunci suna cam așa: „Cine cântă astăzi jazz mâine își va vinde țara”. Acum, însă, Tiraspol – capitala republicii auto-proclamate al doilea cel mai mare oraș din Moldova – găzduiește, împreună cu Chișinău, Festivalul de muzică etno și jazz la care sunt invitați muzicieni de peste tot din lume. Bine, unii dintre ei pur și simplu n-au fost lăsați să intre în țară, la edițiile din trecut, povestește Albert Lores, fotograful care a documentat viețile studenților de la Institutul de Muzică.

Albert, 36 de ani, este originar din Spania, dar spune c-a fost întotdeauna interesat de țările ex-sovietice, tocmai pentru că a crescut într-o perioadă post dictatorială (după Franco) în țara lui. Chiar dacă pare greu de crezut asta, Albert spune că a găsit multe similarități în Ucraina cu universul copilăriei lui.29

A ajuns prima dată în Ucraina, în 2014, pentru că voia să documenteze situația din Donbas, dar și-a dat seama că subiectul este acoperit de atât de multe instituții media, încât a simțit că n-are nimic de spus în plus. „Am plecat de acolo cu mai multe întrebări decât răspunsuri”, zice el. Așa că s-a îndreptat spre regiunea transnistreană unde, față de alții, a avut norocul să nu întâmpine nicio problemă la vamă.

„Am avut cu mine doar un ghiozdan și o cameră foto și n-am spus că sunt fotograf.” Poliția și autoritățile l-au lăsat în pace.310

Ce șanse are un tânăr din regiunea transnistreană după absolvire

În regiunea transnistreană, studenții n-au prea multe șanse după absolvire, având în vedere că diplomele lor nu sunt recunoscute în nicio altă țară, șansele să-și continue studiile în altă parte sunt destul de slabe. „Am avut impresia că este foarte greu pentru studenți să facă ceva ce nu le este dictat de regulile societății”, spune Albert.

Cu toate astea, în timpul petrecut acolo, Albert a prins și momente în care studenții au cântat live într-o cafenea (Bristol Cafe) de vizavi de Institutul de Muzică. De fapt, el este cel care a încurajat-o pe una dintre studentele de la Jazz să cânte în public.

4 5

„Am rugat-o pe Cristina, o studentă care studiază saxofonul, să cânte în Bristol Cafe. La început era foarte rușinată, dar la final mi-a zis: «Mulțumesc, a fost un lucru extraordinar să fac asta. N-am cântat niciodată în afara școlii»”, povestește Albert.

Unii dintre studenți predau la școlile de muzică pentru copii, alții cântă pe la nunți, botezuri și alte sindrofii sau se înrolează în orchestra militară. Practic, opțiunile rămân cam aceleași toată viața, dacă alegi să stai în Transnistria.

6 7

„Pentru mulți, un job de muzician pe un vas de croazieră reprezintă un adevărat succes”, spune Albert care îmi spune că studenții pe care i-a întâlnit el se aseamănă foarte mult cu cei din anii 60, de pe vremea lui Viktor Zelenski, unul dintre fondatorii Colegiului de Muzică de la Tiraspol.

Articolul integral îl găsiți pe vice.com.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente