(foto, video) „Inspirația o luăm din buzunar”. Cosmos în Buzunar – trupa care folosește muzica drept spațiu pentru experimentare

KUJICAM_2018-04-09-20-39-51_developed
Foto: Constanța Dohotaru

Prima mea întâlnire cu trupa „Cosmos în buzunar” a fost acum doi ani la concursul POT. Am perceput muzica lor ca ceva diferit și mi-am dorit să-i descopăr. Peste doi ani, într-o atmosferă neformală, în atelierul lui Pavel (solistul trupei) am discutat despre cosmos, inspirație și visuri. Cu toate că de la prima ieșire pe scenă până acum s-au schimbat foarte multe, tinerii au rămas la fel de carismatici. Vă propun să îi descoperiți în cele ce urmează.

„Noi am venit să cântăm muzică melancolică cu niște chitare electrice și un cajon”

„Cosmos în buzunar” este o trupă care încearcă să pășească peste canoane și standarde pentru a se afirma pe arena muzicală cu ceva propriu și original. Povestea trupei începe acum doi ani, când Pavel a văzut un anunț despre concursul POT și a hotărât, mai în glumă, mai în serios să-și încerce norocul. În cele din urmă l-a convins și pe Adrian să-i fie alături. „Eu am început să compun muzică și aveam intenția să ies odată pe scenă, nu mă gândeam să fac o trupă. Voiam să fiu doar eu cu ego-ul meu. Eu și chitara. Umblam pe la diferite evenimente și urmăream ce cântă tinerii și am înțeles că nu prea am șanse să mă afirm. Era o perioadă cam stranie în viața mea. Eram prins cumva în rutină, iar când am văzut anunțul de la POT, am înțeles că este o șansă pe care nu trebuie să o pierd. Am vorbit cu Adrian și am decis să mergem”.

Consursul POT a fost prima încercare a băieților. „Noi nu știam ce și cum vom face, nu ne dădeam seama că totul o să fie într-atât de serios, pentru că noi am ieșit prima dată în scenă acolo. Simplu vorbint am venit să cântăm muzică melancolică cu niște chitări electrice și un cajon”.

Photo Credit: Constanța Dohotaru
Photo Credit: Constanța Dohotaru
KUJICAM_2018-04-09-21-14-49_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

Înainte ca să iasă pentru prima dată pe scenă, tinerii au făcut repetiții pe parcursul a trei săptămâni, câte 10 ore pe zi.„Am dat-o în bară, din perspectiva noastră, am luat ultimul loc la POT. Nu ne-am așteptat la ce era acolo și erau tare mulți oameni”.

La puțin timps după concurs, trupa a fost contactată de Igor Buzurniuc și tinerii au fost invitați să cânte la Etaj Live.

Chiar dacă pe parcursul anilor au venit și plecat mai mulți membri, Pavel cu Adrian au fost împreună de la început. De curând, la trupă s-a alăturat și Andrei.

KUJICAM_2018-04-09-20-38-13_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

De atunci s-au schimbat foarte multe. De la formatul folk, unde era cajon și vioară, tinerii au hotărât să adauge tobe și să facă rock. Perioada aceasta nu a durat mult, pentru că în cele din urmă Cosmos în Buzunar s-a axat pe muzica electronică.

„Inițial aveam un scop să facem ceva electronic, nu știm cum din cauza unor circumstanțe ciudate am ajuns să facem folk. Între timp am început să fac un research despre lumea electronică și eu știu că la noi este clișeul acesta, dacă este muzică electronică atunci neapărat e vorba despre tehno, dance. Eu nici n-am ascultat așa tip de muzică vreodată. Muzica electronică mi-o imaginam altfel.”

KUJICAM_2018-04-09-20-42-46_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru
KUJICAM_2018-04-09-21-04-20_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

Când au rămas pentru cea de-a doua oară în doi, tinerii au procurat instrumentele necesare și pe parcursul a jumătate de an au lucrat intensiv într-un subsol adaptat, pentru a înțelege cum funcționează toate aparatele. În cele din urmă le-a reușit. Tinerii au schimbat conceptul inițial al trupei și au început să creeze muzică electronică de alt format decât cel obișnuit.

„Inspirația o luăm din buzunar”

Denumirea „Cosmos în buzunar” are mai mult un feedback artistic vizual, pentru că Pavel, cel care a propus denumirea, este ilustrator conform domeniului de bază. Prin urmare, el face o legătură de interdependență între toate sferele artei și tot ceea ce se întâmplă în jurului lui, este doar o parte din cosmosul său complex. „Totul a început de la o carte de ilustrații, unde scrie cosmos în buzunar. Toată cartea e cu ilustrații cosmice”.

KUJICAM_2018-04-09-20-46-21_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

„Inspirația o luăm din buzunar. E complicat de spus de unde apare toată chestia asta. Eu nu am un background muzical, dar pentru mine muzica este un produs integru. Noi încercăm să spargem tiparele și încercăm să gândim diferit, non-formal, să trecem de bariere și de lucrurile deja obișnuite”, spune Adrian.

KUJICAM_2018-04-09-20-52-30_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

Cu toate că nu au un background muzical bine pus la punct și încearcă să treacă dincolo de limite, tinerii spun că pe măsură ce evoluează simt necesitatea să cunoască teoria muzicii. „Poți să fii la nivel de amator, dar pe măsură ce crești, ai necesitatea să-ți complici viața. Trebuie să înveți anumite lucruri, iar dacă vrei să încalci anumite canoane, reguli, teorii inițial trebuie să le cunoști”. Chiar dacă acum își permit să facă tot ce vor în plan muzical, cei de la „Cosmos în Buzunar” recunosc că au studiat o bază teoretică pentru aceasta.

Pentru fiecare dintre ei muzica semnifică ceva aprte. Pavel o vede ca o componentă a artei, iar scopul lui este de a compune și a crea. Pentru Andrei muzica reprezintă evadarea din rutina vieții, muzica îl face să se simtă liber.

„Ieșiți din cutie, contează mult să experimentați”

Cea mai mare problemă cu care se confruntă tinerii sunt oamenii. În special cei cu care încearcă să interacționeze. „A fost o perioadă foarte stranie, când mergeam pe la conservatoriu și încercam să caut oameni acolo cu care aș putea cânta. Contează mult ca oamenii să fie deschiși, nu contează atât de mult capacitățile lor, cât să fie creativi.”

KUJICAM_2018-04-09-20-53-50_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru
KUJICAM_2018-04-09-21-03-40_developed
Photo Credit: Constanța Dohotaru

„Erau momente când noi nu puteam să explicăm ceea ce voiam să facem. Pentru că noi doi știam ce vrem să obținem, care e rezultatul final, dar nu o puteam explica unei persoane care timp de 15 ani cântă doar la un intrument și altceva nu știe să facă. Credeam că dacă muzicianul a cântat 18 ani la vioară, acesta putea să cânte orice, iar noi așteptam să cânte „ceva” dar nu puteam explica ce anume. Majoritatea nu sunt predispuși să compună muzică, iar noi vrem să facem asta”.

Băieții de la „Cosmos în Buzunar” sunt ferm convinși că cea mai mare problemă nu e în instrument, dar în faptul că fiecare persoană are sunetul ei, viziuni proprii și mod de interpretare inedit.

Sfaturi pentru tineri de la „Cosmos în Buzunar”:

# Ieșiți din cutie, contează mult să experimentați

# Ascutați muzică de calitate

# Gândiți

# Dacă vrei să faci ceva, nu aștepta nimic de la nimeni

# Moldova e o țară mică, ea trebuie să fie foarte diversă. Folosește chitara ca percuție, fă ceva diferit, nu trebuie să fii legați de ceea ce cântă deja

# Muzica este un spațiu care-ți permite să experimentezi cum vrei

# Fără visuri, nu trebuie să visăm, trebuie să facem. Transformă visurile în planuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente