05:28:40 18.04.2024
Stiri

Râurile din România unde găsești AUR doar plimbându-te pe malurile lor

Știri 05.05.2018 09:30 Vizualizări5812 Autor: Ziarul National


Râurile din România unde găsești AUR doar plimbându-te pe malurile lor Sursa: cuochiipetine.ro

România este una dintre cele mai bogate din lume atunci când vine vorba de metale prețioase, dar puțini sunt aceia care mai știu locurile unde se află acestea.

Aurul, una dintre cele mai valoroase resurse naturale, curge, la propriu, în râuri. Bogata reţea hidrografică a României ascunde o comoară pe care doar câţiva cunoscători mai ştiu astăzi să o scoată la lumină. Chiar dacă este greu de crezut, în secolul XXI există români care se pot îmbogăţi la fel ca vechii căutători de aur.

Râurile noastre aur poartă: de-a lungul istoriei, din apele României s-au extras sute de kilograme de metal preţios. Astăzi, cel mai pur aur aluvionar din Europa nu mai este exploatat, iar valoroasa artă a mânuirii şaitrocului a devenit un meşteşug pe cale de dispariţie.

Râul Vâlsan este unul dintre afluenţii principali ai Argeşului. După numai cinci minute de căutări, cu o lopată şi un vas numit şaitroc, geologul Costel Ungureanu a descoperit aur în nisipurile din albia apei. Acesta este aur aluvionar, pur, de 24 de karate. Metalul preţios a fost adus de ape din zăcămintele aurifere din Carpaţi şi s-a depus în aluviuni, adică în nisipul şi pietrişul din albia râului. Spre deosebire de aurul din munţi, cel aluvionar poate fi extras mai uşor, fără cianuri şi fără tehnologii scumpe, dar se găseşte în cantităţi mai mici.

Râul Vâlsan nu este singurul bogat în aur. În România, metalul nobil se găseşte în aluviuni pe majoritatea apelor care izvorăsc din munţii Apuseni şi din Carpaţii Meridionali. Ioan Stelea, geolog în cadrul Institutului Geologic al României: „Dâmboviţa, valea Argeşului, valea Topologului, Oltul, valea Streiului, valea Pianului, chiar în Banat, cea mai cunoscută ar fi valea Nerei.”

România este una dintre puţinele ţări din Europa care deţin această resursă preţioasă, datorită reţelei bogate de râuri şi a zăcămintelor aurifere din Munţii Carpaţi. Însă de mai bine de 24 de ani România nu a mai exploatat aurul aluvionar.

Resursa aceasta este ignorată pur şi simplu de autorităţi, de foarte mulţi ani. Cu toate că s-a semnalat prezenţa ei şi zone cu concentraţii extractibile, nimeni nu a încercat să dezvolte lucrul ăsta.

Înainte de anul 1989, metalul nobil a fost exploatat la nivel industrial prin intermediul a zeci de balastiere, alături de nisip şi pietriş. Producţiile obţinute în perioada regimului comunist depăşeau sute de kilograme pe an.

După 1989, în urma privatizării balastierelor, dar şi în lipsa unor reglementări din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip şi de pietriş şi a ajuns, în cele din urmă, în materiale de construcţii.

Sursa: cuochiipetine.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md