Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sondaj: Președinția, lideră la capitolul…

Sondaj: Președinția, lideră la capitolul încălcarea Legii privind accesul la informație

Președinția R. Moldova este instituția care încalcă cel mai des Legea privind accesul la informație, prin depășirea termenului în care este obligată de a răspunde la solicitările jurnaliștilor și prin formularea unor răspunsuri evazive. Aceasta este urmată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Serviciul Fiscal de Stat. Clasamentul celor mai puțin transparente entități de stat a fost elaborat în urma unui sondaj realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, la care au participat 23 de instituții de presă. Jurnaliștii au indicat și motivele invocate de structurile de stat.

Președinția este lideră la capitolul încălcări ale legii privind accesul la informație, fiind enunțată de opt ori de către participanții la sondaj. De șase ori este enunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de șase ori. Locul trei în acest clasament a revenit Serviciului Fiscal de Stat (menționat de patru ori).

Sursa: media-azi.md

Ziarul de Gardă a semnalat în repetate râduri despre lipsa de transparență în activitatea Președinției și refuzul angajaților din serviciul de presă al șefului statului de a oferi informații de interes public. Deși este obligată prin lege să publice pe pagina oficială rapoartele privind bugetul instituției, Președinția nu a oferit documentele respective decât după ce ZDG a formulat o solicitare în scris. Detalii AICI. După publicarea articolului ZDG, Președinția, totuși, a plasat pe pagina web rapoartele privind bugetul planificat și cel executat pentru ultimii doi ani.

Citiți și: (audio) Cum omul cu funcție neclară la Președinție dictează regulile pe intern și pentru presă

Centrul pentru Jurnalism Independent  scrie că de trei ori au fost citați în sondaj Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Primăria municipiului Chișinău. Cu câte două mențiuni s-au ales Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Serviciul de Informații și Securitate, instanțele de judecată, Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Cancelaria de Stat și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

O singură dată au fost numiți Biroul pentru Reintegrare, Biroul Național de Statistică, Agenția Proprietății Publice, Serviciul Vamal, ANRE, Agenţia Servicii Publice, Consiliul raional Cahul, Banca Națională a Moldovei și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (comasat); Ministerul de Interne și, separat, Departamentul Poliției de Frontieră, Izolatorul de Detenție Provizorie Chișinău și Centrul cooperare polițienească internațională al Inspectoratului General al Poliției. O singură dată au fost menționați în sondaj  Compania Națională de Asigurări în Medicină, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate și Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească. Jurnaliștii au menționat și o întreprindere de stat, dar și societăți pe acțiuni: Î.S. „Poșta Moldovei”, SA Moldovagaz, SA Drumuri”, scrie Centrul pentru Jurnalism Independent.

Nouă dintre redacții au precizat că autoritățile de stat

Jurnaliștii au fost întrebați în cadrul sondajului despre motivele invocate de autorități pentru a justifica refuzul de a oferi informații. Nouă dintre redacții au declarat că instituțiile statului care le-au refuzat accesul la informațiile de interes public nu și-au motivat răspunsul negativ. În opt cazuri jurnaliștilor li s-a invocat protecția datelor cu caracter personal. La alte două solicitări ale presei s-a făcut trimitere la secretul comercial.

Alte motive invocate de reprezentanții statului au fost: „urmează să se documenteze deoarece nu știu despre această problemă”; „agenda încărcată”, „specialistul este în concediu”; „informația e cu plată”, etc.

Sursa: media-azi.md

La întrebările din sondaj au răspuns: TV8, Ziarul Capital Market, Moldova Curată, RISE Moldova, ziarul Jurnal de Chișinău, Ziarul de Gardă, Mold-street.com, NewsMaker, Crime Moldova, Sănătate INFO, ziarul Observatorul de Nord, Bizlaw, Unimedia, Radio Europa Liberă, Pro TV Chișinău, Agora.md, Deschide.md, Centrul de Investigații Jurnalistice, SP Bălți, moldNova.eu (2016 – februarire 2018), Evenimentul Zilei, TVR Moldova, Gazeta de Sud.

Pe parcursul anului trecut, jurnaliștii, în special cei de investigație, au sesizat în repetate rânduri faptul că autoritățile îngrădesc tot mai mult accesul la informația de interes public. În iulie 2016, Parlamentul a votat în prima lectură câteva amendamente la Legea cu privire la accesul la informație, cum ar fi obligarea instituțiilor de stat să ofere informația solicitată într-un termen mai scurt. De atunci, Legislativul nu a mai revenit la acest proiect.