Combatanți rebeli sirieni își predau armele grele în centrul țării, urmând să fie evacuați spre nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Combatanți rebeli din centrul Siriei își predau vineri armele grele forțelor regimului, în baza unui acord intervenit cu acesta, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Între rebeli și forțele regimului a fost încheiat în această săptămână un acord de încetare a focului referitor la provinciile centrale Hamas şi Homs, vizând mai ales localităţile Talbissé, Rastane şi Al-Houla.

„Combatanţii sunt în curs de a-şi preda armele grele şi mijlocii forţelor ruse şi celor ale regimului, pentru a doua zi consecutiv”, a indicat OSDO.

„Imediat ce se va încheia predarea armelor, rebelii care vor dori să plece vor fi evacuaţi alături de civili”, a precizat pentru AFP directorul Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

Conform agenţiei oficiale Sana, rebelii şi civilii vor beneficia de un coridor securizat spre localitatea rebelă Jarablos, în provincia nordică Alep, şi provincia vecină Idleb, aflată în cea mai mare parte în afara controlului guvernamental.

Acordul mai prevede revenirea instituţiilor guvernamentale la Talbissé, Rastane şi Al-Houla, precum şi redeschiderea autostrăzii care leagă capitala Damasc de Alep, al doilea oraş al ţării, trecând prin Homs.

Sectoarele vizate din Homs făceau parte din cele patru „zone de dezescaladare” convenite în urmă cu un an de Turcia – care îi susţine pe rebeli – şi, de cealaltă parte, Rusia şi Iran, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad.

Una din aceste zone, Ghouta de Est, situată la periferica estică a Damascului, a fost recucerită în aprilie de forţele regimului, după două luni de ofensivă care a dus la evacuarea forţată de rebeli şi civili din regiune.

Jaich al-Izza, una din facţiunile rebele prezente la Homs, a anunţat însă că respinge acordul, încheiat după mai multe zile de ciocniri.

Mai multe mii de persoane au fost deja evacuate din Homs.

Retragerile negociate au permis guvernului să preia din controlul asupra mai multor regiuni.

Agenţia Sana a mai relatat despre intrarea unor autocare la Yalda, un cartier din sudul Damascului, şi la Babila şi Beit Saham, la periferia sudică, pentru evacuarea de rebeli şi civili spre zone rebele din nordul ţării, în baza unui alt acord.

Potrivit OSDO, în jur de 1.650 de persoane au plecat joi la bordul unor autocare şi au sosit vineri dimineaţă în nordul Siriei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...