Premieră pentru Armata Naţională: 18 conducători auto au fost certificaţi să transporte mărfuri periculoase

Armata Naţională a pregătit, în premieră, 18 conducători auto care deţin calificarea de a transporta mărfuri periculoase, inclusiv muniţii, cu respectarea standardelor naţionale şi internaţionale.

Aceştia au fost instruiţi de un grup de experţi din cadrul Comandamentului Logistic al Ministerului Apărării al Germaniei, în cadrul unui curs specializat desfăşurat la Chişinău.

Cei 18 militari şi-au primit certificatele de absolvire şi permisele de conducere la Ministerul Apărării, în prezenţa secretarului de stat în domeniul politicii de apărare şi cooperării internaţionale, Dumitru Mînzărari, ambasadoarei Germaniei în Republica Moldova, Iulia Monar, şi instructorilor germani.

Dumitru Mînzărari i-a felicitat pe absolvenţi cu ocazia obţinerii permisului de conducere internaţional pentru transportarea mărfurilor periculoase şi a mulţumit partenerilor germani pentru instruirea militarilor moldoveni în cadrul cursului respectiv.

Totodată, secretarul de stat a menţionat că acest proiect contribuie la dezvoltarea capacităţilor Armatei Naţionale în conformitate cu standardele internaţionale, precum şi la asigurarea securităţii populaţiei civile.

Ambasadoarea Monar a menţionat, la rândul ei, că acest proiect are ca finalitate consolidarea securităţii populaţiei şi capacităţilor Forţelor Armate din Republica Moldova, iar Germania va continua să sprijine punerea în aplicare a programelor iniţiate de ţara noastră în acest domeniu.

Potrivit şefului Direcţiei logistică a Marelui Stat Major, colonel Iurie Brumă, cursul, care este o premieră atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru partea germană, a durat trei săptămâni, timp în care conducătorii auto au studiat procedurile şi normele de ambalare şi încărcare a mărfurilor care prezintă risc, tehnicile de marcare a vehiculelor şi acţiunile care trebuie întreprinse în cazul producerii unui accident.

El a specificat că cei 18 militari ai Armatei Naţionale au susţinut un examen de capacitate, în urma căruia li s-a oferit dreptul şi calificarea de transportare a mărfurilor periculoase, nu doar pe teritoriul ţării, ci şi în toate celelalte 50 de state membre ale Acordului European referitor la transportul internaţional al mărfurilor periculoase (ADR).

Activitatea de instruire face parte dintr-un proiect finanţat de Republica Federală Germană. Proiectul prevede şi o donaţie de 5 camioane noi cu remorcă, în valoare de 1,5 mil. Euro. Unităţile de transport urmează să ajungă în Republica Moldova până la finele anului curent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.