22:54:53 23.04.2024
Stiri

SONDAJ // Jurnaliștii din R. Moldova susțin că Președinția este cea mai ÎNCHISĂ instituție față de presă

Social 04.05.2018 14:00 Vizualizări1594 Autor: Ziarul National
SONDAJ // Jurnaliștii din R. Moldova susțin că Președinția este cea mai ÎNCHISĂ instituție față de presă Media-azi.md


Președinția Republicii Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost menționate de cele mai multe ori în răspunsurile a 23 de redacții, în cadrul unui sondaj privind instituțiile care încalcă cel mai des Legea privind accesul la informație.

Sondajul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, zeci de redacții fiind îndemnate să numească trei instituții publice care fie nu au răspuns în termenele prevăzute de lege la solicitările lor de informație, fie au răspuns evaziv, transmite media-azi.md.

Astfel, Președinția a fost numită de opt ori de către participanții la sondaj, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) de șase ori. Locul trei în acest clasament a revenit Serviciului Fiscal de Stat, menționat de patru ori.

De trei ori au fost citați în sondaj Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Primăria municipiului Chișinău. Cu câte două mențiuni s-au ales Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Î.S. „Posta Moldovei”, Serviciul de Informații și Securitate, instanțele de judecată, Ministerul Justiției, Procuratura Generală, Cancelaria de Stat și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Jurnaliștii au precizat și care au fost motivele pe care le-au invocat autoritățile în cazurile când au refuzat să ofere informațiile solicitate. În nouă cazuri, acestea nu au răspuns la solicitări: „Nu au invocat motive, pur și simplu nu au răspuns la cererea noastră”.

Cel mai des autoritățile au invocat pretextul protecției datelor cu caracter personal, în opt cazuri. În două cazuri de refuz s-a făcut trimitere la secretul comercial.

Citiți mai multe detalii AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md