120 000 lei pentru detenția în condiții inumane și degradante în Penitenciarul nr. 13

Curtea de Apel Chișinău a decis recent ca Ministerul Justiției, din sursele bugetului de stat, trebuie să-i achite lui A. Repeșcu, fost deținut, suma de 120 000 lei în calitate de prejudicii morale pentru detenția în condiții inumane și degradante în Penitenciarul nr. 13. Repeșcu s-a aflat în acest penitenciar pe parcursul a 7 ani.

Decizia este definitivă și trebuie executată.

Este printre puținele decizii ale instanțelor naționale care decid acordarea de despăgubiri pentru condițiile proaste de detenție în cuantumul comparabil cu jurisprudența Curții.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru a declarat este de apreciat faptul că instanțele naționale de judecată își schimbă practica și acordă în calitate de satisfacție echitabilă pentru violarea articolelor din CEDO – sume comparabile cu cele acordate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauze similare.

”Cu toate acestea, acordarea unor sume mai mari nu reprezintă un remediu eficient în toate cazurile. Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a îmbunătăți condițiile de detenție prin – construirea în termeni cât mai rapizi a unui nou penitenciar, îmbunătățirea asistenței medicale în sistemul penitenciar și întreprinderea măsurilor pentru a preveni aplicarea abuzivă a arestului, așa cum a recomandat Comitetul ONU pentru prevenirea torturii”, a spus el.

Anterior, Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost vizitat de trei ori (2015, 2009, 2007) de către delegațiile Comitetului European de Prevenire a Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane şi Degradante (CPT) . În urma vizitelor efectuate, CPT a înaintat Guvernului Republicii Moldova un șir de recomandări menite să amelioreze situația deținuților din acest penitenciar, însă până în prezent situația a rămas neschimbată. Problemele sistemice sunt: suprapopularea penitenciarului, hrana de calitate proastă, lipsa asistenței medicale eficiente.

Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, precum şi Oficiul Ombudsmanului din Moldova au efectuat periodic vizite preventive şi de monitorizare în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Ultima vizită de monitorizare a Avocatului Poporului, care a avut drept scop verificarea condițiilor de detenție şi tratamentul aplicat deținuților a fost efectuată la data de 7 decembrie 2015, în urma acestei vizite Ombudsmanul a recomandat repetat sistarea activității acestui Penitenciar. Acest fapt a fost reconfirmat în ședința instanței de fond prin concluziile scrise ale Oficiului Avocatului Poporului.

În rapoartele anterioare, Promo-LEX a atenționat asupra condițiilor de detenție proaste din Penitenciarul nr. 13 și alte penitenciare din Republica Moldova.

La fel, Asociația a publicat date statistice care arată că rata de încarcerare la 100.000 de locuitori este una foarte mare (220 de deținuți la 100.000 de locuitori, în comparație cu media europeană de 140 de deținuți la 100.000 de locuitori). La moment, în Penitenciarul nr. 13 sunt deținute 1100 de persoane, deși capacitatea penitenciarului este de 500 de persoane

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.