Partidele care promovează femeile și tinerii în politică vor primi mai mulți bani din bugetul de stat

parlament

Partidele politice care vor promova tinerii și femeile beneficiază de o atenţie sporită din partea statului. Un proiect în acest sens, propus de Partidul Democrat din Moldova, a fost aprobat la 3 mai 2018, de către Parlament.

Respectiva normă legală prevede o nouă modalitate de repartizare a banilor prevăzuţi în bugetul de stat pentru finanţarea formaţiunilor politice.

„Prin modificările de astăzi se aduc suplimente financiare prin care partidele vor primi finanţare suplimentară din buget pentru promovarea tinerilor şi a femeilor. Speram că astfel de beneficicii vor încuraja partidele politice”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Inițiativa a fost susținută de 68 dintre parlamentarii prezenți și prevede ca 40% din volumul total al alocațiilor se va distribui partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare.

Alte 40 la sută – pentru performanțele obținute în alegerile locale generale.

De 10% vor beneficia proporţional partidelor politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în toate circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare

De 5% – partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale.

De alte 5% vor beneficia partidele politice proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și locale generale.

În prezent, distribuirea mijloacelor financiare destinate finanțării partidelor politice se face 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare și alte 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente