‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO prognozează o scădere a producției și rezervelor globale de cereale

FAO prognozează o scădere a producției și rezervelor globale de cereale

‹ adv ›
‹ adv ›

Estimările anticipate pentru anul viitor pentru piețele globale de cereale sunt favorabile, în ciuda unui declin prognozat, potrivit noului Raport FAO privind Cererea și Oferta de Cereale, lansat astăzi, 3 mai.

Producția globală de cereale în anul 2018, este de așteptat să scadă la 2, 607 milioane de tone, cu aproximativ 1,6% mai mică decât recolta record din anul 2017.

Declinul se datorează scăderi așteptate a producției de porumb, în special în Statele Unite ale Americii. Scăderea producției de grâu este asociată, în mare măsură, cu scăderea așteptată a producției în Federația Rusă după o recoltă excepțională în anul trecut. Între timp, potrivit estimărilor FAO, producția mondială de orez va crește cu 1,3%, ajungând la 510,6 milioane de tone, stabilind un nou record, datorită extinderii suprafețelor din Asia.

În ceea ce privește consumul de cereale, atât ca și produs alimentar, cât și pentru hrana animalelor, noua prognoză a FAO indică un nivel maxim de 2 626 de milioane de tone.

Această cifră reflectă o creștere anticipată a consumului de orez cu 1,0% pe an, o creștere cu 0,8% a consumului de grâu și o creștere cu 0,4% a consumului total de cereale furajere, din care consumul de porumb va crește cu 2,8% ajungând la un nivel record de 615 milioane de tone. Cea mai mare creștere anuală a consumului de porumb pentru hrana animalelor este prognozată pentru China și America de Sud.

Ca urmare, FAO estimează că stocurile mondiale de cereale la sfârșitul sezonului (sfârșitul anului 2019), vor scădea cu 2,7 la sută, iar raportul dintre stocurile mondiale de cereale și consum va scade la 27,2 la sută, în comparație cu cea mai mare valoare a sa din ultimii 16 ani de 28,8% înregistrată în perioada 2017-2018, rămânând totuși la un nivel cu mult peste nivelul minim istoric de 20,4% înregistrat în 2007-2008.

‹ adv ›

Prima prognoză a FAO privind comerțul internațional cu cereale în anul următor este de 406 milioane de tone, ceea ce înseamnă o scădere de doar 0,6% față de nivelul maxim estimat pentru sezonul actual.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii