R.Moldova a prezentat Planul Național privind Facilitarea Comerțului organizațiilor economice de la Geneva

Delegația Republica Moldova a prezentat , în premieră, Planul Național privind Facilitarea Comerțului în cadrul reuniunii de nivel înalt a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și Comitetului privind Capacitatea Comercială și Standardele Economice din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE).

Comitetul UNECE privind Capacitatea Comercială și Standardele Economice, a cărui președinte este șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, se reunește în perioada 3-4 mai la Geneva și va fi coordonat de către consilierul principal de stat al prim-ministrului, Octavian Calmîc.

Delegația Republicii Moldova la reuniune este condusă de către directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban.

Pe parcursul ambelor reuniuni de nivel înalt, a fost menționat faptul că Republica Moldova avansează rapid în calea reformelor privind facilitarea comerțului, introducerea măsurilor privind livrările urgente și bunurile perisabile, modernizarea sistemului IT în procesele vamale, asigurarea accesului la informație și transparență pentru importatori și exportatori, crearea portalurilor de informare pentru furnizorii economici din alte state care doresc să demareze o activitate economică în țara noastră.

Potrivit unui comunicat al Diplomației de la Chișinău, referindu-se la măsurile întreprinse de autorități publice centrale din țara noastră, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, precum și ai Serviciului Vamal au fost evidențiate stadiul negocierilor cu alte state terțe în vederea extinderii conceptului de operator economic autorizat, stabilirea unui mecanism eficace de prezentare a garanțiilor vamale de către întreprinderile mici și mijlocii în procedurile de tranzit comercial, precum și lansarea negocierilor cu alte state privind cooperarea vamală.

Documentul mai stipulează că cele 92 de reforme în domeniul facilitării comerțului urmează a fi implementate până în 2020, iar unele dintre acestea vor implica asistența tehnică și financiară oferită de către organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare, care urmează să se reunească în toamna acestui an la Chișinău.

Planul Național de Acțiuni al Republicii Moldova privind Facilitarea Comerțului a fost înalt apreciat de către cele 164 de state membre OMC și cele 56 de state membre UNECE, care au subliniat faptul că odată cu ratificarea Acordului Internațional privind Facilitarea Comerțului, țara noastră are o strategie clară de modernizare și facilitare a activității comerciale a tuturor agenților economici, precum  și de asigurare a unui dialog constant cu sectorul privat, ceea ce va crea premisele necesare îmbunătățirii climatului de afaceri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.