21:15:14 19.04.2024
Stiri

Parlamentul a lansat un „Demers public împotriva dezinformării” de Ziua Mondială a Libertății Presei

Politică 03.05.2018 13:20 Vizualizări1157 Autor: Ziarul National
Parlamentul a lansat un „Demers public împotriva dezinformării” de Ziua Mondială a Libertății Presei


Secretariatul Parlamentului nu este de acord cu mesajul unui spot publicitar, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent FHI 360, cu suportul financiar al USAID și difuzat la mai multe posturi de televiziune cu sloganul: „Accesul la informație este garantat prin lege! Nu accepta încălcarea acestui drept”.

În acest sens, de Ziua Mondială a Libertății Presei, Parlamentul a remis presei un „Demers public împotriva dezinformării”.

„Este greu de înțeles afirmația precum că „în Parlament jurnaliștii nu prea intră de acum” din spotul elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent FHI 360 cu suportul financiar al USAID. Urmând mesajul spotului, Secretariatul Parlamentului subliniază că numai anul trecut au fost eliberate 368 de legitimații de presă, care asigură accesul jurnaliștilor în Parlament. Conform statisticii, pentru anul trecut, au fost difuzate de 5 ori mai multe comunicate și anunțuri de presă decât anul 2016, au fost editate cca 10 mii GB de foto și 3 mii GB de produs video. După implementarea cu succes a transmisiunilor live din sala de plen, din 2017 sunt asigurate transmisiunile live din Sala de presă și Sala Europei, inclusiv ședințele Parlamentului, ședințele de lucru și dezbaterile publice din Sala Europei, toate declarațiile de presă ale deputaților și conferințele de presă, organizate în sediul Parlamentului”, se arată în demersul Parlamentului.

De asemenea, în textul demersului se arată că în iunie 2017, cu suportul Proiectului Comun al UE și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în R. Moldova”, președintele Parlamentului a creat grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. „În acest grup, voluntar, s-au înscris experți, jurnaliști și ONG-uri media, iar două proiecte cadru elaborate în cadrul grupului, au fost promovate în Parlament, conform angajamentelor asumate de Andrian Candu la momentul constituirii platformei. Pentru facilitarea muncii jurnaliștilor, a fost publicat Ghidul pentru jurnaliștii parlamentari. Regretăm admiterea unei informații false, despre pretinsele interdicții de acces în Parlament, într-un material video „posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID””.

Totodată, în text se menționează că CJI, precum și „respectabila organizație FHI360, nu au admis dezinformarea locuitorilor R. Moldova cu rea-intenție”.

„Vă asigurăm că prin această sesizare nu admitem că denaturarea informației și abordarea tendențioasă din spot, ar avea vreo legătură cu politica editorială a posturilor TV8 și Jurnal TV, care îl difuzează în ore de maximă audiență și care sunt poziționate ca nefiind angajate politic. De asemenea, excludem orice legătură între informația falsă din spot și contextul de propaganda, dezinformare externă și evenimentele politice interne din acest an. Prin acest demers public solicităm respectuos aducerea materialului în conformitate cu dreptul cetățenilor la informare. Rămânem în continuare deschiși pentru colaborare și prezentarea informațiilor de interes public, conform prevederilor legislației R. Moldova”, se mai spune în demersul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md