04:20:21 19.04.2024
Stiri

Candidații utilizează ILEGAL resursele administrative: Zeci de întâlniri electorale în grădinițe sau spitale, în timpul orelor de muncă

Partide/Comunicate 03.05.2018 12:35 Vizualizări1280 Autor: Ziarul National
Candidații utilizează ILEGAL resursele administrative: Zeci de întâlniri electorale în grădinițe sau spitale, în timpul orelor de muncă


Întâlnirile directe cu alegătorii sunt metoda cea mai întâlnită de a se promova a candidaților din campania pentru alegerile locale din 20 mai, iar în peste 25 de cazuri au fost utilizate ilegal resursele administrative.

Potrivit celui de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor locale noi din 20 mai 2018, făcut public astăzi de Misiunea de Observare (MO) „Promo-LEX”, zece întâlniri cu alegătorii au fost organizate în incinta grădinițelor în timpul orelor de muncă (PSRM – 7, PN – 2, CI Elena Grițco – 1), opt întâlniri cu alegătorii - în incinta instituțiilor medicale în timpul orelor de muncă (PSRM 5 –, PPȘ – 1, PL – 1, PPPDA – 1), iar cinci întâlniri cu alegătorii - în incinta întreprinderilor de stat în timpul orelor de muncă (PSRM – 3, PN – 2).

Potrivit lui Pavel Postică de la „Promo-LEX”, observatorii au notat de asemenea un caz de implicare a autorităților publice în activități de campanie electorală a concurenților în timpul orelor de muncă (PUN), dar și un caz de implicare neautorizată a concurentului electoral Silvia Radu în activitățile Primăriei mun. Chișinău, atunci când au fost prezentate cele două autobuze donate capitalei de către București.

Un caz aparte de utilizare a resurselor administrative a fost constatat în contextul implicării președintelui Igor Dodon în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, fapt ce poate fi totodată calificat drept agitație electorală cu utilizarea imaginii autorităților publice.

Același raport mai arată că, în primele două săptămâni de campanie, adfică în perioada 13 – 27 aprilie 2018, șase concurenți electorali au declarat venituri de 3 715 140 de lei și cheltuieli de 3 476 068 de lei.

„Promo-LEX a constatat un transfer de pe contul curent al PSRM pe contul „Fond electoral” al PSRM în sumă de 955 940 de lei și care poate fi calificat drept donație din partea unei persoane juridice. Reamintim în context că plafonul donațiilor din partea persoanelor juridice în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 100 de salarii medii lunare pe economie, adică maxim 615 000 de lei. Misiunea de observare a mai constatat cheltuieli efectuate de către Partidul „Șor” în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, estimate la 114 100 de lei. Precizăm că plafonul maxim al „Fondului electoral” pentru comuna Jora de Mijloc este de 93 504 lei”, atenționează observatorii.

Totodată, sursa notează că Silvia Radu nu a prezentat niciun raport financiar, iar opt concurenți electorali au omis reflectarea completă a cheltuielilor efectuate pe parcursul celor două săptămâni de campanie electorală în sumă totală de cel puțin 672 489 de lei, peste 443 de mii dintre fiind ascunse de socialiști.

„Promo-LEX” a constatat și cel puțin șapte cazuri când concurenții electorali au fost ținta unor mesaje instigatoare la ură și discriminare, dar și două cazuri când concurenții au generat astfel de discursuri.

Cei vizați de mesaje care instigă la ură și discriminare sunt candidatul PPPDA la funcția de primar general al Chișinăului – Andrei Năstase (în 4 cazuri din 7), urmat de Valeriu Munteanu, Ion Ceban și Silvia Radu (câte un caz fiecare). De cealaltă parte, Valeriu Munteanu – candidatul PL la funcția de primar general al mun. Chișinău, a utilizat în două cazuri discursuri care instigă la ură și promovează stereotipurile legate de vârstă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md