09:20:08 25.04.2024
Stiri

R. Moldova, menționată într-un material al Atlantic Council despre vânătoarea de DISIDENȚI

Politică 03.05.2018 11:30 Vizualizări1438 Autor: Ziarul National


R. Moldova, menționată într-un material al Atlantic Council despre vânătoarea de DISIDENȚI

Un articol al Atlantic Council care se referă la vânătoarea de disidenți desfășurată de Rusia în străinătate menționează, în treacăt, și R. Moldova, cu aluzie la reținerea recentă a directorului rețelei de licee „Orizont”, Turgay Șen.

Potrivit sursei, președintele rus Vladimir Putin nu se va opri în vânătoarea sa pentru dizidenții din străinătate, după ce a găsit alți aliați puternici în cadrul democrațiilor occidentale - o practică care ar trebui să alarmeze.

Articolul face referire la povestiri ale disidenților ruși care spun că au devenit victime ale schimburilor de informații confidențiale între oficialii europeni și autoritățile ruse.

Spre final, autorul materialului amintește de cazurile Ucrainei și Georgiei: „Disidentul azer, jurnalistul Afgan Mukhtarli, a fost răpit de forțele speciale din Georgia și a fost trimis înapoi la hoții lui din Baku, cu încălcarea legii internaționale. Fikret Huseynli, un alt jurnalist disident din Azerbaidjan, a fost ținut ostatic pentru mai mult de șase luni de către autoritățile ucrainene, în urma unei cereri din partea Azerbaidjanului, în pofida deținerii unui pașaport al UE. Doar presiunea internațională a ajutat-o pe Fikret să meargă liber. Reprezentanții diasporei azere din Ucraina avertizează că aceste cazuri de deportări motivate politic de la Kiev la Baku devin rutină”.

R. Moldova este menționată atunci când se oferă exemplul Turciei care „dă o vânătoare de succes pentru fuga disidenților în locuri precum Azerbaidjan, Georgia și Moldova”.

Menționăm că, pe 30 martie curent, directorul general al rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, cetățeanul turc Turgay Șen, a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce voia să zboare la București. După câteva ore de interogări, timp în care Șen a solicitat azil politic în R. Moldova, acesta a fost eliberat cu condiția să nu părăsească republica în următoarele zile. Ulterior, Turgay Șen a fost scos și de sub urmărire penală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md