(FOTO) Impresiile unui italian care a vizitat recent Moldova: Să trăiești cu 200 de euro pe lună este un act josnic și criminal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un italian care a vizitat pentru prima dată Republica Moldova, vizitând destinațiile turistice, comunicând cu oamenii, dar și gustând din bucatele tradiționale, și-a împărtășit pe Facebook impresiile trăite aici. Acesta s-a arătat impresionat de locurile și oamenii frumoși pe care i-a întâlnit în calea sa, dar și și-a exprimat amărăciunea în legătură cu condițiile în care trăiesc acești oameni. Mai mult, el spune că școlile italiene ar trebui să trimită copii într-o călătorie în Moldova pentru a experimenta „acest sentiment de frumusețe și amărăciune” cu care s-a întors el acasă.

Într-o postare pe rețeaua de socializare, în care se adresează cu „dragi prieteni moldoveni”, italianul Daniele Dei și-a cerut iertare de la moldoveni pentru cât de des aceștia sunt judecați și tratați de italieni fără nici un motiv. „Nu e doar o greșeală uriașă, ci ceva de care să-ți fie rușine”.

Acesta a felicitat moldovenii pentru o țară minunată – „Peisaje, castele, oameni. Mâncare, ospitalitate, simplitate”. „Am întâlnit oameni pe stradă, în cluburi, în mediul rural, peste tot. Nimeni nu mi-a făcut nimic rău, oameni fericiți doar pentru că am fost acolo să-i cunosc”, a scris Daniele Dei.

Totuși, italianul și-a exprimat și amărăciunea în legătură cu greutățile în care trăiesc moldovenii în țara lor, amărăciune pentru „politică, condiții economice, pene de curent, gropi pe străzi”. „Să trăiești cu 200 de euro pe lună este un act josnic și criminal, mai ales dacă prețurile la supermarket sunt similare cu cele ale Italiei. Nu este corect că mulți dintre voi sunt forțați să scape din aceste locuri, să aveți diplome în buzunar și să-i ajutați pe bătrânii noștri, mai degrabă decât pe părinții voștri”.

Cu toate acestea, italianul spune că deja are de gând să revină în Moldova, iar dacă mai mulți italieni ar veni și ei, ar înțelege să înțeleagă „multe lucruri pe care le luăm de la sine”. „Școlile ar trebui să trimită copii într-o călătorie în Moldova pentru a experimenta acest sentiment de frumusețe și amărăciune cu care m-am întors acasă. Cu siguranță ți-ai găsit un prieten și sper că mulți alții, citind aceste cuvinte, vor fi alături de mine. Mulțumesc!”, și-a încheiat Daniele Dei postarea din grupul „Italieni în Moldova”, de pe rețeaua de socializare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...